2013-08-02 21:19:23
Φωτογραφία για Πάτρα: O Θάνος Μικρούτσικος συναντά τον Μπεχτ στον ελαιώνα του Κάστρου
Όταν η ποίηση, η μουσική, ο λόγος ανταμώνουν στην Πάτρα, τότε όντως κάτι ξεχωριστό συμβαίνει στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Πώς να μην συμβεί άλλωστε, όταν στον ελαιώνα του κάστρου στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου, ο Μπ. Μπρέχτ καλείται να «…διώξει την κατάρα των όσων μας συμβαίνουν…».

Παράλληλα πάντα υπό την «καθοδήγηση» του Θάνου Μικρούτσικου και με διαφορά …φάσης ο Γουϊλιαμ Μπλέηκ - με την ιδιότητα του προσκεκλημένου - θα «γνωρίσει» τον Γιώργο Κοζία.

Για το πώς θα συμβεί αυτό, καταλληλότερος για ν’ απαντήσει είναι ο …οικοδεσπότης, που μέσα από τη δική του γραφή για ότι συντελεστεί το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης στην Πάτρα γράφει:

«Ο Φλωμπέρ, ο Καβάφης, ο Μιχαήλ Μητσάκης πέρασαν από την Πάτρα. Το γνωρίζω καλά. Δεν είμαι σίγουρος για τον Γουίλιαμ Μπλέηκ. Γι΄ αυτό τον κάλεσα εδώ. Θέλω να γνωρίσει τον Γιώργο Κοζία.

Θα τους συστήσω εγώ με τη βοήθεια της Νέλλης και της Αγγελικής. Και είμαι σίγουρος ότι ο Κοζίας θα συστηθεί ως “Στρατιώτης Φρειδερίκος Ιωάννης Φραγκίσκος Βόυτσεκ. Τυφεκιοφόρος. Πυροβολεί τον γαλαξία!» Και ο Μπλέηκ –ξέρω καλά τις εμμονές του- θα του απαντήσει.

Κύριε "Αν διώξετε τη μαύρη εκκλησία

Αν διώξετε του γάμου την κηδεία

Αν διώξετε του αίματος τη φάρα

θα ΄χετε διώξει την παλιά κατάρα"

Αλλά τη σημερινή κατάρα θα την ξορκίσει ο Μπρεχτ. Από τις καλύτερες μουσικές στιγμές μου στην Πάτρα όταν πρωτόπαιξα την “ Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ” σε 4 παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο το 1979. Αλλά και η επανάληψη του το 1998 στον ίδιο χώρο, εξαιρετική.

Τώρα μαζί μου θα είναι η εκπληκτική Ρίτα αλλά και ο Θύμιος και ο Δημήτρης στα πνευστά τους. Για να μιλήσουμε για την βαρβαρότητα αυτών που μας συμβαίνουν ο Μπέρτολτ είναι η καλύτερη περίπτωση. Και ας μην καταφέραμε να κρατήσουμε την πίπα μας αναμμένη, όλοι “ελπίζουμε στους σεισμούς που μέλλονται για νάρθουν”

Αυτός ο τύπος από το Άουγκσμπουργκ, επανέρχεται με τέτοια δύναμη σ΄ αυτά τα χρόνια της φρίκης που δεν μπορεί να μην κάνει μια στάση στην Πάτρα. Πρέπει επειγόντως να μας μιλήσει. Και ξέρω πως θα καταλήξει.

"Άκου φίλε. Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις.

Αν όμως δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει"

Γι΄ αυτό να είστε όλοι εκεί. Για ν΄ ακουστεί η φωνή τους Θάνος Στ. Μικρούτσικος».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ