2013-08-03 10:33:05
Φωτογραφία για Καρέ- καρέ τα «βήματα» του κοριού ως την εξάρθρωση της σπείρας!
«Παρακαταθήκη» για πλειάδες υποθέσεις που αφορούν πρωτίστως στην διακίνηση ναρκωτικών άφησε, όπως όλα δείχνουν, η πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφώνων βασικών εμπλεκομένων στο κύκλωμα της αποκαλούμενης «μαφίας των ναρκωτικών» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και με την εμπλοκή αστυνομικών.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που προέκυψε από τις παγιδευμένες συνομιλίες οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ στην σύλληψη δεκάδων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βασικών και περιφερειακών στελεχών, όμως υπήρξε και «υλικό» το οποίο μπήκε για λίγο στην άκρη προκειμένου να «δουλευτεί» και να αξιοποιηθεί δεόντως στην πορεία, με την βοήθεια πάντα του «θαυματουργού»-όπως αποδεικνύεται για την ΕΛ.ΑΣ-«κοριού».

Στην πραγματικότητα, ζητείται άρση του τηλεφωνικού απορρήτου υπόπτου και με την μέθοδο των επισυνδέσεων, η παρακολούθηση των εμπλεκομένων «ανοίγει» σαν ...βεντάλια. Χρειάστηκαν πολλές ώρες ακροάσεων ως ότου οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου να αποκωδικοποιήσουν τις συνομιλίες, να καταγράψουν τις παράνομες συναλλαγές, την μεταφορά των ποσοτήτων των ναρκωτικών και να προσδιορίσουν τους ρόλους των συλληφθέντων.


Μόλις τον περασμένο Ιούνιο έγινε το πρώτο αξιοποιήσιμο βήμα των στοιχείων που είχαν στην διάθεση τους. Ενήμεροι από τις παγιδευμένες ακροάσεις ότι στην Κρήτη ετοιμαζόταν να έρθει ακτοπλοϊκώς φορτίο με 16 κιλά χασίς, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να κάνουν τα «στραβά μάτια» παρά το γεγονός ότι δεν ήταν «ωριμοι» να προχωρήσουν συνολικότερα σε συλλήψεις μελών της οργάνωσης.

Έτσι αποφασίζουν να ενεργήσουν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για τους τρεις εμπλεκόμενους στην μεταφορά του φορτίου των 16 κιλών. Επρόκειται για τον 23χρονο παραλήπτη, μέλος γνωστής οικογένειας που έχει απασχολήσει συστηματικά τις Αρχές ως εμπλεκόμενη σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών, έναν Έλληνα, ο οποίος είχε αναλάβει απλώς την μεταφορά του φορτίου και έναν νεαρό Αλβανό, ο οποίος επέβλεπε την μεταφορά για λογαριασμό του πατέρα-αποστολέα.

Η υπόθεση όμως δεν ήταν αυτοτελής. Είχε προηγούμενο, είχε και συνέχεια και αυτό το γνώριζαν οι αστυνομικοί της Δίωξης που συνέχισαν να «ακούν» αδιαλλείπτως. Αυτό είναι και το «χαρτί» της Δίωξης ως προς το «δέσιμο» της υπόθεσης. Οι αστυνομικοί διατείνονται ότι δεν έχουν στην διάθεση τους μόνο το περιεχόμενο συνομιλιών αλλά και απτές αποδείξεις και παραπέμπουν στο φορτίο με τα 16 κιλά. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί για τα μεγέθη της διακίνησης, για το νταλαβέρι μεταξύ ντόπιων και Αλβανών, ποιοι έκαναν κουμάντο, ποιοι κινούσαν τα ηνία της μεσολάβησης, ποιοι αγόραζαν.

Στην πλειονότητα τους, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν γράψει την δική τους «ιστορία» στην εγχώρια διακίνηση ναρκωτικών. Η εμπλοκή τους δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι παρά τα «χτυπήματα» της ΕΛ.ΑΣ, παρά τις προφυλακίσεις μελών οικογενειών, εκείνοι συνέχιζαν απτόητοι την δράση τους, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν είχαν πάρει τα «μηνύματα» αλλά συμπεριφέρονταν με επιπολαιότητα και θρασύτητα γιατί πολύ απλά «η διακίνηση είναι ο τρόπος ζωής τους» .

Ενδεικτική είναι η περίπτωση πολυμελούς οικογένειας που κατάγεται από τον Μυλοπόταμο και διαμένει σε χωριό του Ηρακλείου. Δύο μέλη της προφυλακίστηκαν ως εμπλεκόμενα στην «μαφία των ναρκωτικών», το τρίτο μέλος προφυλακίστηκε για την υπόθεση της μεταφοράς των 16 κιλών χασίς και το τέταρτο συνελήφθη στο πλαίσιο της νέας μεγάλης επιχείρησης.

Στην παρούσα υπόθεση η δικογραφία που θα διαβιβαστεί στην Δικαιοσύνη αριθμεί περί τους 50 κατηγορούμενους. Στον βασικό πυρήνα της υπόθεσης φέρονται να εμπλέκονται 16 άτομα: 15 Κρητικοί και ένας αλβανός. Οι υπόλοιποι-και είναι πιθανόν να υπάρξει διαχωρισμός-αντιμετωπίζουν δευτερεύουσες κατηγορίες. Προέκυψαν από την παρακολούθηση των συνομιλιών με τους βασικούς υπόπτους.

Όπως προκύπτει, το «παιχνίδι» έκαναν οι καταγόμενοι από την περιοχή του Μυλοποτάμου σε συνεργασία με την αλβανική μαφία με τον ιστό γύρω τους να «πλέκουν» άτομα από την Τύλισσο μέχρι τις Γωνιές, τα Μάλια και το Καστέλι, τις Γούβες και πολλές άλλες περιοχές του Ηρακλείου.

Προανακριτικά, η γραμμή της υπεράσπισης είναι η άρνηση σε ό,τι αφορά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και η αποδοχή μόνο κάποιων ευρημάτων που βρέθηκαν στις κατ’ οίκον έρευνες. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων θα μελετήσουν πρώτα το περιεχόμενο της δικογραφίας και των συνομιλιών και μετέπειτα θα διαμορφώσουν την γραμμή τους, αν και στο στάδιο αυτό τα πράγματα λίγο-πολύ είναι προδιαγεγραμμένα για τους βασικούς κατηγορούμενους.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στις 11 το πρωί στον εισαγγελέα υπηρεσίας ενώ θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ