2013-08-03 10:26:10
Φωτογραφία για Η Μαρία Αντουανέτα
Μοιάζει πολλές φορές ανεξήγητο, πώς προβεβλημένα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, άνθρωποι με σημαντικά κυβερνητικά αξιώματα, δείχνουν να βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε παράλογα συμπεράσματα.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτής της υπαρκτής και αξεπέραστης αντίφασης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες της εφαρμοσμένης μνημονιακής πολιτικής. Το γεγονός ότι πολλοί, ένθεν-κακείθεν (καραμανλικοί και βενιζελικοί), τον έχουν ως στόχο, επειδή κατά καιρούς με αιχμηρές δηλώσεις-παρεμβάσεις του τούς έχει «στενοχωρήσει», δεν δικαιολογεί με τίποτα τη στάση του απέναντι στη σημερινή ζοφερή κατάσταση, η οποία υποδηλώνει άγνοια της ζωής που ζουν οι πολίτες της χώρας.

Ισως για να αιτιολογήσει τη σκληρότητα των μέτρων που παίρνει, ίσως γιατί δεν αντιλαμβάνεται τις δυσβάστακτες επιπτώσεις τους στις ζωές των ανθρώπων, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ως άλλη Μαρία Αντουανέτα. Σε ερώτηση («Πρώτο Θέμα») ότι έρχεται μαζεμένος ο ΦΑΠ τριών χρόνων στις πλάτες των Ελλήνων, που έχουν εξαντληθεί φοροδοτικά, απαντά το εξής αμίμητο:


«Κοιτάξτε να δείτε, η κάθε οικογένεια προϋπολογίζει τις υποχρεώσεις της σε ετήσια βάση. Μην ξεχνάτε ότι φέτος προβλέπουμε έσοδα μείον 6%, δεν έχουμε έσοδα θετικά φέτος, λόγω ύφεσης, άρα δεν δικαιολογείται νομίζω ο χαρακτηρισμός ότι υπερφορολογούμε»!

Είναι πράγματι εντυπωσιακό από μόνο του! Ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που έχει γονατίσει από την 6ετή βαθιά ύφεση, την τραγική ανεργία, τις συνεχείς περικοπές μισθών και την τερατώδη αύξηση της φορολογίας (+500%), εκτιμά ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αντέχει άνετα τον τριπλό ΦΑΠ, ή όποιον άλλον ακόμη φόρο, γιατί κάνει ετήσιο προϋπολογισμό!

Το γεγονός ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν ήδη μειωθεί την τελευταία τριετία πάνω από 30% και αναμένεται να μειωθούν και άλλο από τα συνεχή μέτρα κυβέρνησης-τρόικας, δεν δείχνει να τον απασχολεί. Ούτε φυσικά εάν μπορούν να κάνουν προϋπολογισμό με το τίποτα οι 1.500.000 άνεργοι συμπολίτες. Αυτά για τον υπουργό μοιάζουν να είναι ψιλά γράμμματα.

Τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Οικονομικών δεν τον ενδιαφέρει επίσης τι έκαναν οι προηγούμενοι πολιτικοί υπουργοί Οικονομικών, όπως ο κ. Βενιζέλος. Τους κατηγορεί ότι καθυστέρησαν για εκλογικούς λόγους την αποστολή του ΦΑΠ, με αποτέλεσμα να πέφτουν τώρα οι φόροι όλοι μαζί. Εχει δίκιο για τις ευθύνες που καταλογίζει. Αλλά ένας υπουργός δεν δικαιούται να αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες της ζωής των πολιτών.

Και δεν δικαιούται να επιβαρύνει αδιάφορα τους πολίτες, λέγοντάς τους, περίπου, «κόψτε το λαιμό σας και δώστε τα λεφτά».

Εάν ο υπουργός των Οικονομικών ζει σε άλλον πλανήτη, αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα και τους πολίτες της.

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 29/07/2013)
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ