2013-08-03 21:21:03
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Στον αέρα τουλάχιστον τέσσερα Νοσοκομεία
Τα λουκέτα σε Νοσοκομεία καθώς και το νέο κύμα διαθεσιμότητας «χτύπησε» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ μιλούσε για εφαρμογή του μέτρου σε αυτή τη φάση στα Νοσοκομεία της Αττικής από την Πέμπτη στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έφτασε κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου με το οποίο ζητείται να καταθέσουν άμεσα τα χαρτιά τους όσοι υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες και εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα

Μάλιστα ενώ αρχικά οι πληροφορίες μιλούσαν για υποβολή αιτήσεων εξαίρεσης από τους υπαλλήλους των Νοσοκομείων Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιμωδών), το «Παναγία» και το ∆ερματολογικό (Αφροδισίων και ∆ερματικών Νόσων) τώρα προκύπτει αντίστοιχο ζήτημα και για το Νοσοκομείο Αγ. Παύλος στο οποίο διασυνδέεται και το Νοσοκομείο Παναγία. Μάλιστα στον Αγ. Παύλο καλούνται οι εργαζόμενοι να κάνουν δήλωση εξαίρεσης με βάση το γεγονός ότι είναι σε ενιαίο οργανισμό με το Νοσοκομείο Παναγία. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει την «διαβεβαίωση» του Υπ. Υγείας κ. Γεωργιάδη ότι η κινητικότητα θα «αγγίξει» μόνο τους εργαζόμενους των «μικρότερων» Νοσοκομείων και όχι αυτούς του Νοσοκομείου κορμού. [1]


Ταυτόχρονα έντονη φημολογία υπάρχει και για το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο ότι βρίσκεται και αυτό στο στόχαστρο, φημολογία που βασίζεται στον ισχυρισμό του Υπουργείο ότι έχει χαμηλή πληρότητα.

Οι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς αγωνιούν για το μέλλον τους βλέποντας να υλοποιείται ο σχεδιασμός για το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων και την υποβάθμιση των υπολοίπων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο μετατροπής του Ειδικών Παθήσεων και του ∆ερματολογικού σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Για το «Παναγία», και τον Αγ. Παύλο που έχει ενοποιηθεί διοικητικά επικρατεί επίσης αβεβαιότητα ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα περιοριστούν δραματικά οι υπηρεσίες τους.

Οι εργαζόμενοι και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν μέσα από μαζικές διαδικασίες με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν τις επόμενες μέρες.Ήδη το Σωματείο τοου νοσοκομείου Παναγία έχει καλέσει τους εργαζόμενους το Σαββατο 3/8 στις 3 μμ σε έκτακτη Γενική συνέλευση στην τραπεζαρία του Νοσοκομείου για να αποφασίσουν το τρόπο αντίδρασης στις διαθεσιμότητες.

Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην πολιτική των συγχωνεύσεων καταργήσεων Νοσοκομείων και υπηρεσιών υγείας. Την Δευτέρα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με Βουλευτές του Νομού, πολιτικά στελέχη και μέλη της επιτροπής υγείας θα επισκεφτούν τα 4 Νοσοκομεία, θα συναντηθούν με τα σωματεία των εργαζομένων και θα συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης την ίδια μέρα το απόγευμα να διοργανώσει παρέμβαση στο Λευκό Πύργο ανάδειξης των επιπτώσεων που έχουν οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία, με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο Νοσοκομείων, μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση.

[1]. Σχόλιο: Οι δηλώσεις εξαίρεσης που ζητήθηκαν από τους εργαζόμενους του Αγ. Παύλου δείχνουν ότι η δεξαμενή των διαθεσιμοτήτων δεν θα είναι μόνο από τα Νοσοκομεία που καταργούνται αλλά σε αυτή σε αυτή τη φάση θα οδηγηθούν σε αυτή τη δεξαμενή και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία κορμός. Λέμε σε αυτή τη φάση γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα μέσω της ψευτοαξιολόγησης και την κατάργησης κλινικών και υπηρεσιών αλλά και την παραχώρηση τμημάτων στον ιδιωτικό τομέα (εργαστήρια, πληροφορική κ.α.) θα ανοίξει νέος κύκλος διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις.

Πιθανόν λοιπόν το Υπ. Υγείας να παίρνει σοβαρά υπόψη τη γνώμη έγκυρων σχολιαστών που θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει «εξαίρεση» εργαζομένων από ένα οργανισμό που αποτελεί κοινό νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα αν στο παρελθόν αυτοί ήταν υπάλληλοι ξεχωριστών οργανισμών. Μάλιστα οι ίδιοι σχολιαστές τόνιζαν ότι στην περίπτωση αυτή οι διαθεσιμότητες μπορεί εύκολα να προσβληθούν στην δικαιοσύνη και να καταπέσουν. YGEIONOMIKOI

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ