2013-08-04 04:39:03
Φωτογραφία για Έζησαν τη μαγεία του Ψηλορείτη
Οι Λιβαδιώτες και οι φορείς των Λιβαδίων (Πολιτιστικός Σύλλογος -Τοπική Κοινότητα- Ενορία Λιβαδίων - Αθλητικός Ομιλος - Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου... Ενότητα Νεολαίας Λιβαδίων) διοργάνωσαν και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, την εκδήλωση - γιορτή «Η Στράτα του Ψηλορείτη στο ΛιβαδιώτικοΑόρι».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του Ψηλορείτη και της οροσειράς του, μέσω του λιβαδιώτικου όρους και της πλακόστρωτης στράτας που οδηγεί στον Τίμιο Σταυρό στα 2.456μ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη, προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό, Λειτουργία και Θεία Κοινωνία.

Στη συνέχεια οι ανάβατες - προσκυνητές επέστρεψαν από την κορυφή στον χώρο της εκδήλωσης, στο καταφύγιο που βρίσκεται στην τοποθεσία «Λάκκος του Μυγερού», όπου οι Λιβαδιώτες παρέθεσαν για χάρη του Τιμίου Σταυρού (αφιλοκερδώς) πλούσιο γεύμα με πιλάφι, βραστό, σαλάτα, κρασί και οφτό κρέας (αντικρυστό).


Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών, Γ.Κιαγιάς, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε όλους τους αναβάτες και τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους για άλλη μια χρονιά τους Λιβαδιώτες και τον Ψηλορείτη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ομιλία για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα από τον δημοτικό σύμβουλο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα.

Στη φετινή «Στράτα Ψηλορείτη» συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με τη συνεργασία των Κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ-ΑΛΚΥΟΝΗ και την περιβαλλοντική οργάνωση «ΦΟΙΝΙΞ».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απελευθερώθηκαν 3 γερακίνες (Buteobuteo) και 3 βραχοκιρκίνεζα (Falcotinnunculus) στο οροπέδιο του Μυγερού, έπειτα από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής εκδήλωσης ήταν η δωρεά και η τοποθέτηση της νέας καμπάνας και του καμπαναριού στην εκκλησία του Τiμίου Σταυρού, στην κορυφή του Ψηλορείτη, από την οικογένεια Νύκταρη,(οι Μανόληδες της οικογένειας)υπο την αιγίδα της Ενορίας των Λιβαδίων και της Μονής Δισκουρίου. Επίσης, δωρεές στην εκκλησία του Ψηλορείτη έκαναν και άλλοι Λιβαδιώτες.(Κόκκινος Δημήτρης, Κλάδος Μανόλης, Βάμβουκας Νεκτάριος, Ρουκούνης Κώστας )

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η συμβολή του Συλλόγου Λιβαδιωτών Ρεθύμνου, που διοργάνωσε εκδρομή με πούλμαν από το Ρέθυμνο προς τον Ψηλορείτη, μεταφέροντας κόσμο που ήθελε να ζήσει την μαγεία του Ψηλορείτη και την φιλοξενία των Λιβαδιωτών.

Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή της Ενότητας Νεολαίας Λιβαδίων, η οποία σε συνεργασία με την ομάδα παιδιών «Τα παιδία χαίρεται», είχαν φτιάξει κουλουράκια και τα πρόσφεραν στον κόσμο, χαρίζοντας όμορφα χαμόγελα και «πινελιές χαράς».

Επίσης, τα μικρά παιδιά ήταν εκείνα που μοίραζαν νερό σε όσους έφταναν, ιδρωμένοι και κουρασμένοι, στο «Λάκκο του Μυγερού» από την κορυφή του Ψηλορείτη.

Οι διοργανωτές σε ανακοίνωση τους σημειώνουν: «ευχαριστούμε για την βοήθεια και τη συμμετοχή τους όλους τους φορείς, τους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας που συνέβαλαν για άλλη μια χρονιά να πραγματοποιηθεί η τεράστια αυτή εκδήλωση-γιορτή, αλλά και όλους τους Λιβαδιώτες και τις Λιβαδιώτισσες για τα αγαθά που προσέφεραν εν μέσω της κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών….

Ακόμα, ευχαριστούμε τις ομαδες διάσωσης, το δήμο Μυλοποτάμου και την Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη τους».
flashnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ