2013-08-04 17:53:11
Φωτογραφία για Ολα με το μαχαίρι στον ΕΟΠΥΥ
Ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού μπαίνουν στον πάγκο του χασάπη, αφού τα 500 εκατ. ευρώ, που προϋπολογίστηκαν για το 2013, δεν υπάρχουν. Ερχονται συγχωνεύσεις, μετακινήσεις πολυϊατρείων και προσωπικού, περικοπές σε ενοίκια ακόμη και σε έπιπλα

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ -ΕΝΕΤ.GR

Ερχεται η μεγάλη «σκούπα» του ΕΟΠΥΥ! Μαχαίρι στα υπέρογκα ποσά που δίνονται για καθαριότητα, τηλέφωνα, ταχυδρομικά τέλη, περιττά ενοίκια, έπιπλα, καθώς και σε κάθε είδους ιδιωτικές υπηρεσίες αγνώστου... χρησιμότητας, βάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μαζέψει τον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα διαθέτει συνολικά 550 κτήρια, τόσο μισθωμένα με υψηλά ενοίκια όσο και ιδιόκτητα, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιούνται

Ενας προϋπολογισμός που έγινε με διάθεση... γαλαντομίας, καθώς προβλέπει μόνο για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΟΠΥΥ κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» στις 27 Απριλίου. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει το αμέσως επόμενο διάστημα αλλαγή στέγης για τα περισσότερα πολυϊατρεία του φορέα, τη μεταφορά του προσωπικού αλλά και συγχωνεύσεις των μικρών μονάδων Υγείας και τη μεταστέγασή τους ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση.


«Συμμάζεμα»

Ειδικότερα μετά τις συνεχείς επισκέψεις της τρόικας αλλά και τα ανυπέρβλητα χρέη, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κόβει περιττές δαπάνες για να μαζευτούν τα έξοδα. Οπως δηλώνει ο ίδιος στην «Κ.Ε.»: «Ο προϋπολογισμός ήταν πράγματι μαξιμαλιστικός. Είναι αληθές ότι μπήκαν μεγάλα ποσά σε υπηρεσίες και προϊόντα που δεν έπρεπε. Τα κονδύλια που θα δοθούν θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονταν».

Ειδικότερα, με βάση τους σχεδιασμούς, μετακομίζουν εντός των επόμενων μηνών οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, τα πολυϊατρεία αλλά και οι μικρές μονάδες Υγείας στους χώρους που θα εκκενωθούν στα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση. Η συστέγαση θα εξοικονομήσει μεγάλα ποσά για το φορέα, δεδομένου ότι σήμερα καταβάλλει μόνο σε ενοίκια 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα επωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία, καθώς θα στεγαστεί στα τμήματα των νοσοκομείων που θα αδειάσουν από την αλλαγή της χρήσης τους. Αλλωστε τα νοσοκομεία αυτά είναι μέσα στον αστικό ιστό και θα διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι με τη μεταστέγαση των μονάδων Υγείας» επιβεβαιώνει ο κ. Κοντός.

Οι πρώτοι «τυχεροί»

Ανάμεσα στα νοσοκομεία όπου θα μεταφερθούν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι υγειονομικές του μονάδες είναι σε πρώτη φάση το Νοσοκομείο Πατησίων, το «Αγία Βαρβάρα» και πιθανώς η Πολυκλινική της Ομόνοιας. Με την αλλαγή στέγης θα γίνει μεταφορά τόσο των μηχανημάτων και των υλικών των πολυϊατρείων όσο και του προσωπικού που θα αλλάξει χώρο εργασίας. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα διαθέτει συνολικά 550 κτήρια, τόσο μισθωμένα με υψηλά ενοίκια όσο και ιδιόκτητα, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιούνται.

Βάρος για τη μεταφορά θα δοθεί επίσης και στις μικρές μονάδες Υγείας που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός: «Θα απαλλαγούμε από ενοίκια και από τα μικρά κτήρια π.χ. της ΔΕΗ ή του ΟΑΕΕ, οι υγειονομικές μονάδες των οποίων θα ενσωματωθούν με τις μεγάλες μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ».

Κεντρικά γραφεία

Αγκάθι ωστόσο φαίνεται να παραμένει η αλλαγή των κεντρικών γραφείων του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας. Σήμερα ο οργανισμός διαθέτει 20.000 ευρώ μηνιαίως για ένα πολυώροφο κτήριο-«φάντασμα», στο οποίο χρησιμοποιεί ουσιαστικά μόνο τον έναν όροφο. Η μεταστέγαση των γραφείων σε κοντινό κτήριο του ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι μεν σε εξέλιξη, αλλά οι χώροι του δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το σύνολο του προσωπικού.

Γι' αυτό ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναζητά μεγαλύτερο κτήριο που να ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και να είναι αναξιοποίητο, ώστε να γίνει συνολικά η μεταφορά όλων των υπηρεσιών του οργανισμού.

Στο συγκεκριμένο κτήριο της λεωφόρου Κηφισίας επρόκειτο να μεταφερθεί το υπουργείο Υγείας, αλλά έπειτα από αλλεπάλληλες διαφωνίες με τους υπαλλήλους η μεταστέγαση δεν έγινε ποτέ, με συνέπεια σήμερα να δίνονται ενοίκια τόσο για τα παλαιά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας (οδός Αριστοτέλους) όσο και για το κτήριο-«φάντασμα» της Κηφισίας.

Καθαριότητα

Ψαλίδι θα πέσει όμως και στην καθαριότητα του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν προϋπολογιστεί δαπάνες καθαρισμού γραφείων 5,8 εκατ. ευρώ, προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού 340.000 ευρώ, προμήθεια απολυμαντικού υλικού 100.000 ευρώ, πλυντικά 200.000 ευρώ, ενώ εκκενώνονται ακόμα βόθροι με το ποσόν των 100.000 ευρώ!

Αλλωστε, πολλά από τα 550 κτήρια που έχει σήμερα στην κατοχή του ο ΕΟΠΥΥ υποχρησιμοποιούνται, με συνέπεια να μη δικαιολογούνται τα μεγάλα αυτά ποσά. «Θα δοθούν πολύ λιγότερα», διαβεβαιώνει ο κ. Κοντός.

Αμοιβές προσωπικού

Αντίστοιχο μαχαίρι θα πέσει και στις υπερωρίες του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, καθώς προβλεπόταν το... αστρονομικό ποσό των 21 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν εξηγείται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων. Σήμερα στον ΕΟΠΥΥ είναι ενταγμένα λιγότερα από 4.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι και 2.500 υγειονομικοί υπάλληλοι, που προήλθαν από το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ αλλά και τον ΟΑΕΕ.

«Η συγκεκριμένη δαπάνη που υπάρχει στον προϋπολογισμό είναι υπερβολική και το ποσό που θα δοθεί θα είναι πολύ μικρότερο στο τέλος του χρόνου», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και διαβεβαιώνει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν αυτά τα χρήματα. Οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ λαμβάνουν το ίδιο ποσό για υπερωρίες όπως και στο υπόλοιπο Δημόσιο. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι γιατροί, που αποτελούν το 50% του προσωπικού, δεν έχουν δικαίωμα για υπερωρίες. Αλλωστε οι εργαζόμενοι μπορούν να εγγράψουν μόνο 20 ώρες το μήνα ως υπερωρία».

Οριο δαπανών θα τεθεί όμως και στις επικοινωνιακές ανάγκες του οργανισμού, καθώς κάποιοι είχαν εμπνευστεί, στην εποχή του e-mail και της πολυδιαφημισμένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ να διαθέτει ταχυδρομικά τέλη ύψους 1 εκατ. ευρώ, αλλά και 2,5 εκατ. ευρώ για «τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη εσωτερικού».

«Οι μετακινήσεις για τον ΕΟΠΥΥ είναι λίγες και οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται με 38 ευρώ ως ημερήσια αποζημίωση», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας ανεξήγητα τα ποσά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Αλλωστε για «φωτισμό και κίνηση» υπάρχει η πρόβλεψη για 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τα έξοδα κίνησης υπαλλήλων που μετακινούνται εντός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας απαιτούνται 520.000 ευρώ και ημερήσια αποζημίωση μετακίνησης για εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό υπαλλήλων άλλα 270.000 ευρώ για το 2013.

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ