2013-09-17 13:07:03
Φωτογραφία για Αυτή είναι η ιστορία του Πέτρου. Και αξίζει να τη διαβάσεις για να τον βοηθήσεις
της Ελευθερίας Μεταξά

Ήταν στην Πέμπτη Δημοτικού όταν μια μέρα άρχισα να παρατηρώ τον Πέτρο. Έναν συμμαθητή μου από την πρώτη δημοτικού που ποτέ δεν του έδωσα καμία σημασία, ώσπου μια μέρα... ο δάσκαλος μας του αγόρασε μια τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου και του την πρόσφερε.

Ο Πέτρος την πήρε με χαμηλωμένα μάτια λέγοντας του ευχαριστώ. Μου ήρθε παράξενο γιατί ο δάσκαλος έκανε κάτι τέτοιο. Την επόμενη μέρα ένας άλλος δάσκαλος του σχολείου μας, έδωσε κάτι άλλο από το κυλικείο στον Πέτρο. Ο Πέτρος είχε μπει πια για τα καλά στο στόχαστρο της παρατήρησης μου.

Ανακάλυψα ότι οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του σχολείου είχαν ένα ιδιαίτερο πάρε δώσε με τον Πέτρο πότε κάτι από το κυλικείο πότε ένα τετράδιο η ένα βιβλίο κάποιες τσάντες με ρούχα η τρόφιμα που έδιναν κάθε τόσο στην γιαγιά του, σιγανές συζητήσεις που κατέληγαν πάντα με ένα ευχαριστώ για αυτά που κάνετε, να σας έχει ο Θεός καλά, αν δεν ήσασταν εσείς και άλλα πράγμα που μου τραβούσε όλο ένα και πιο πολύ την προσοχή, εξάπτοντας την φαντασία μου όλο ένα και περισσότερο.


Δεν μοιράστηκα τις σκέψεις μου με κανέναν συμμαθητή μου, ή φίλο μου άφηνα την ιστορία να με συναρπάζει σαν συνωμοτικό σενάριο ταινίας βάζοντας τον εαυτό μου σε ρόλο Σέρλοκ Χολμς έγινα η κρυφή σκιά του δόλιου συμμαθητή μου, τόσο καλά κριμένη σκιά που δύσκολα θα την έβλεπε κάποιος ανυποψίαστος. Αλλά δυστυχώς όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν γρήγορα.

Ένα πρωινό στην αυλή του σχολείου είδα τον αδελφό μου να φορά το καλό μπουφάν του , ή αυτό νόμιζα ότι είδα, πλησίασα να του μιλήσω… αλλά δεν ήταν αυτός. Από πίσω πλάτη όπως τον έβλεπα εγώ ήταν ίδιος ο αδελφός μου. Ψιλός ξανθός , μα σαν πλησίασα το τοπίο άλλαξε, το μπουφάν το φορούσε ο Πέτρος, του ζήτησα συγγνώμη για το λάθος και έφυγα με μια ζαλάδα αφάνταστη και με χιλιάδες ερωτήματα. Ναι του έμοιαζε του αδελφού μου, αλλά ο αδελφός μου ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερος μου και είχε τελειώσει το δημοτικό πήγαινε γυμνάσιο δεν θα μπορούσε να είναι αυτός, κοίταξα γύρω και όλοι μοιάζαμε.

Μη σε γελά αυτό που λέω δεν ήμασταν πανομοιότυπα ανδρείκελα ούτε παράκρουση είχα πάθει ήμασταν όλοι παιδιά. Παιδιά του σχολείου που έπαιζαν στο διάλειμμα στην ίδια άυλη. Σε αυτό ήμασταν όλοι ίδιοι . Όταν γύρισα σπίτι μου το μεσημέρι είπα στην μητέρα μου τι έγινε. Η μητέρα μου νοιάστηκε πιο πολύ για της αντιδράσεις του Πέτρου πάρα για τις δίκες μου . Με ρώτησε σχεδόν έντρομη . >. Ξαφνικά ο Πέτρος θέμα συζήτησης εντόνου προβληματισμού μέσα στο σπίτι μας. Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Πέτρος, τόσα χρόνια ούτε είχα δει ότι υπάρχει και τώρα το μπουφάν του αδελφού μου στα χέρια του η έγνοια της μάνας μου ο εκλεκτός των δασκάλων, ο κόσμος άρχισε να γυρνά γύρω από τον ΠΕΤΡΟ. Σαν να γκρεμίζονταν ο κόσμος γύρω μου και χτίζονταν από την αρχή.

Κατά ένα παράδοξο τρόπο αυτό έγινε.> Είπε η μάνα μου καθώς με αγκάλιαζε κρατώντας με κοντά της, σαν από φόβο να μην φύγω .>. Πραγματικά στην ηλικία της γιαγιάς μου, καθώς είπε και η μάνα μου, το πρόσωπο του ανθρώπου δεν γερνά από τα χρόνια, το τσακίζει και το χαράζει η στεναχώρια και η δυστυχία που ζούμε τα προβλήματα μας τσακίζουν, η πάλη με την ζωή. Περάσαν πολλά χρονιά για να καταλάβω τι ακριβώς έλεγε η μάνα μου.

Το καταλάβαινα κάθε φορά και περισσότερο σαν κοίταζα τις δικές τις χαρακιές στο πρόσωπο και τώρα τις δικές μου.τσάκισε η φωνή της και τα μάτια της είχαν βουρκώσει καθώς μιλούσε σφίγκωντας με πιο κοντά της ακόμη περισσότερο,>.

Η μάνα μου είχε ήδη λυγίσει , και μόνο που τα έλεγε .

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το δάκρυ που κύλισε στο μάγουλο της, μόνο το σκούπισε γρήγορα, μην την δω να κλαίει. Η μητέρα μου είχε γεννηθεί λίγο πριν τον πόλεμο, είχε δει και αυτή πολλά. Έζησε την κατοχή την φτώχεια την στέρηση. Ήξερε πως είναι. Ήξερε όμως πιο πολύ πως είναι να είσαι άνθρωπος και να απλώνεις το χέρι σου να κρατήσεις ένα άλλο ανθρώπινο χέρι . Να το κρατήσεις, όχι περιστασιακά να ελεημονίσεις , μα πραγματικά να γνοιαστείς να είσαι διπλά του και να συμπονέσεις μαζί με αυτόν που υποφέρει . Στο χωρίο που έζησε έτσι ξεπέρασαν τον πόλεμο την κατοχή. Έπιασαν σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου, νοιάστηκαν ο ένας για τον άλλο, έδωσαν ο ένας στον άλλον το υστέρημα τους. Αυτό προσπαθούσε να μου μάθει τόσα χρονιά , να νοιάζομαι και να απλώνω το χέρι στους ανθρώπους. Ξέρεις πιο ναι το πολυτιμότερο που μπορείς να πάρεις από έναν άνθρωπο ,όχι τα λεφτά του, μα την αγάπη του. Ο Πέτρος της ιστορίας μας τελείωσε το δημοτικό και έπιασε δουλειά στα δώδεκα του χρόνια. Έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς είπαν όλοι, τι ευθύνες μπορούσε να έχει ένα δωδεκάχρονο παιδί, δεν το κατάλαβα,το μόνο που κατάλαβα ήταν ότι μεγάλωσε νωρίς πολύ νωρίς. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν πάλι τα σχολειά. Τα προαύλια θα γεμίσουν φωνές από παιδιά , σε μια γωνιά θα είναι και ο Πέτρος , με τα χέρια σταυρωμένα , δεν θα τα απλώσει να ζητήσει τίποτα δεν το έκανε τότε, δεν θα το κάνει πότε. Εμείς πρέπει να το κάνουμε.

Εμείς πρέπει να απλώσουμε το χέρι να νοιαστούμε τον Πέτρο που πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι ένας σε όλο το σχολείο , μα ένας σε κάθε τάξη αν όχι και παραπάνω. Από την 1 έως τις 10 Σεπτεμβρίου τα σχολειά θα είναι ανοιχτά, η διεύθυνση του σχολείου,τα γραφεία των δασκάλων η των καθηγητών, θα είναι ανοιχτά ας περάσουμε, να βοηθήσουμε τους δασκάλους, τους καθηγητές του Πέτρου να μπορέσουν να του δώσουν από εμάς την αγάπη μας, ένα τετράδιο ,μια κασετίνα ένα κουτί με χρώματα να ζωγραφίσει με τα δικά μας χρώματα και τα δικά του χέρια την μορφή των ανθρώπων κάνοντας την πολύχρωμη και όχι μαύρη και γκρι, μα πολύχρωμη και ζεστή.Όλοι έχουμε κοντά μας στην γειτονιά μας ένα σχολείο, όλοι περάσαμε από την σχολική άυλη. Ας περάσουμε και πάλι .

Ας κάνουμε μια επίσκεψη κρατώντας ένα δώρο για τον Πέτρο. Καλή σχολική χρονιά Πέτρο.

Έλα αρχίζουμε μαζί.
freepen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ