2013-09-17 20:37:03
Φωτογραφία για Άτοπο το νομοσχέδιο για τα αιολοκά πάρκα
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο επιτρέπει στο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να επεμβαίνει στο σύστημα των αιολικών πάρκων, μετέφερε ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Άκης Έλληνας, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος στη συνάντηση έθεσε προβλήματα που αντιμετωπίζει σχετικά με συγκεκριμένο νομοθετικό σχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με το άρθρο 35(4) που δίνει το δικαίωμα στο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να μπαίνει στο σύστημα των αιολικών πάρκων και να κάνει αποκοπές.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή οδηγία και τους θεσμούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίος έχει δει το θέμα πολύ σοβαρά και έχουν ανοίξει γέφυρα επικοινωνίας σε θέματα ενέργειας.


Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να κατατεθεί με κάποιες παραμέτρους, ωστόσο ως έχει δεν μπορεί να εξυπηρετήσει γιατί δεν υπήρχε στις συμβάσεις που υπέγραψαν με τη Δημοκρατία πριν από δύο χρόνια.

«Η Κύπρος πρέπει να καλύψει τις συμβατικές τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και πιστεύουμε ότι αν και εφόσον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περάσει στη Βουλή, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για τους επενδυτές και για τις τράπεζες που έχουν δώσει τόσα χρήματα για να γίνουν αυτά τα έργα στην Κύπρο που ήταν υποχρέωση της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο Γραμματέας της Επιτροπής για θέματα Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Σολωμός Κυριάκου, ανέφερε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν αρκετά σοβαρά ζητήματα, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με την δέουσα προσοχή.

«Οι εταιρείες αυτές έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τόσο από δικούς τους πόρους, όσο και με δανεισμό από τράπεζες και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως. Είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν διότι υπάρχει ο κίνδυνος και ως Κύπρος και ως κράτος να ξεφύγουμε από υποχρεώσεις που έχουμε σε θέματα ενέργειας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θέλει να εργαστεί για να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που έχουν οι εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ