2013-09-18 01:17:16
Φωτογραφία για Θετικά πρόσημα στη Wall Street
Εντείνεται ο προβληματισμός στις ευρωαγορές λόγω της Fed. Ανοδικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, με την Microsoft και τις εξελίξεις στη Fed να δίνουν την απαιτούμενη ώθηση.

Συγκεκριμένα η μετοχή της Microsoft κερδίζει +0,88%, ενώ σχετικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις από τη σύσκεψη του προεδρείου της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει +0,30%, ο S&P 500 προσθέτει +0,26%, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq φαίνεται ότι έχει συνέλθει προς το παρόν από τη χθεσινή αρνητική πορεία και σημειώνει άνοδο +0,30%.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν με απώλειες τις συνεδριάσεις τους για την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την συνάντηση της Fed που ξεκινά την Τετάρτη, με την προσοχή να εστιάζεται σε πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.


Ο FTSE χάνει 0,38% στις 6.598 μονάδες.

Ο CAC υποχωρεί 0,34% στις 4.138 μονάδες.

Ο DAX πέφτει 0,22% στις 8.594 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κινείται πτωτικά 0,57% στις 8.348 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB μένει σταθερός στις 17.134 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συγκεντρώνει απώλειες 0,455 στις 312 μονάδες.

Στα οικονομικά μεγέθη της ημέρας, υποχώρηση 5% έγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο.

Την πιο μεγάλη μείωση σημείωσαν οι όμιλοι Peugeot Citroen (17.9%) και VW Group (11.3%) ενώ μικρότερη μείωση είχαν οι GM Group (0.7%) και η Ford (0.9%).

Παράλληλα, εξαίρεση αποτελούν και κάποιοι όμιλοι που σημείωσαν αύξηση όπως η Renault (+5.8%) και η BMW (9.9%).

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία, οι πωλήσεις έγραψαν άνοδο 11%.

Στο υψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2009 ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία για το Σεπτέμβριο, δείχνοντας σημάδια ισχυροποίησης για τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 49,6 μονάδες έναντι 42 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, στην πώληση ποσοστού της Lloyds Banking Group, αξίας 3,3 δισ. στερλινών (5,3 δισ. δολ.), σχεδιάζει να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η UK Financial Investments, η οποία εποπτεύει τη συμμετοχή του δημοσίου στην τράπεζα, πωλεί 4,28 δισεκατομμύρια μετοχές, ή ποσοστό περίπου 6%, σε διαχειριστές κεφαλαίων.

Η εικόνα στην Αθήνα

Στον απόηχο της απόφασης της Βιοχάλκο να εγκαταλείψει ως έδρα την Ελλάδα για το Βέλγιο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της και την λειτουργία της πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τις Ευρωπαϊκές αγορές. Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα να μη ληφθούν άλλα μέτρα.

Από εκεί και πέρα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η επί μία εβδομάδα συσσώρευση της αγοράς μεταξύ των 980 – 1.000 μονάδων δίνει την εντύπωση ότι οι επενδυτές κάτι περιμένουν και είναι επιφυλακτικοί. Και γι’ αυτό ο γενικός δείκτης δεν οδηγείται στην επόμενη αντίσταση των 1.050 μονάδων. Είτε είναι η έλευση της τρόικα, είτε το πόρισμα της Blackrock για τις τράπεζες, είτε το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών, οι επενδυτές στο Χ.Α. κρατούν μικρό καλάθι, μετά από ένα ράλι τουλάχιστον 10% στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ k. N. Καυκάς θεωρεί ότι, «δεν υπάρχουν καταλυτικά νέα στην οικονομία και πλέον όλοι γνωρίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει δημιουργηθεί διότι δεν πληρώνει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του».

Από εκεί και πέρα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες δέχονται εντολές αγορών με το σταγονόμετρο, ενώ υπάρχει μεγάλο πουσάρισμα σε μετοχές, όπως αυτή της ΕΥΔΑΠ με την Eurobank Equities να δίνει τιμή στόχο πάνω από τα 10 ευρώ, στην προοπτική το Δημόσιο να αποπληρώσει τις οφειλές του. Άλλωστε, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ σημειώνει τα περισσότερα κέρδη την Τρίτη από τις μετοχές του 25άρη, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 3%, κινούμενη στα υψηλά των 7,72 ευρώ. Κέρδη, επίσης, για την MIG, κατά 1,7%, με τον όμιλο να είναι ιδιαίτερα συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ομολογιούχους.

Θετικό πρόσημο για την Εθνική και την Alpha, που πραγματοποιεί κίνηση στα 0,57 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πιέσεις βγαίνουν στον ΟΠΑΠ, στα 7,64 ευρώ, με τους χρηματιστές να κάνουν λόγο για τεχνικής φύσεως πτώση προκειμένου να μαζέψουν φθηνότερα οι ξένοι. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η UBS βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και θα συναντήσει 12 εισηγμένες, ενώ πρόκειται να έχει συναντήσεις με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Οι απώλειες στην Βιοχάλκο, είναι μάλλον υπό έλεγχο, λίγο πάνω από 2%. Πιέσεις, επίσης, βγαίνουν στην Jumbo, την ΕΧΑΕ, τα Folli Follie, την Ελλάκτωρ, τηνΜΕΤΚΑ, τον Μυτιληναίο, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.
reporter.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Google τιμά τον Φουκώ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Google τιμά τον Φουκώ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ