2013-09-18 13:05:26
Φωτογραφία για Δανειστές προς Αθήνα: Μυαλό δεν βάζετε
Έχει περάσει λίγος καιρός από την ομιλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μικροσυνταξιούχους, ενστόλους κ.ά.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό είναι λίγο-πολύ γνωστές και ποικίλλουν ανάλογα με το ποιος τις κάνει και συχνά-πυκνά σε ποια πλευρά της πολιτικής σκηνής ανήκει. Όμως, δεν είναι γνωστές οι κατ’ ιδίαν αντιδράσεις των πιστωτών όταν πληροφορήθηκαν τα νέα από την Ελλάδα.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από αξιόπιστη πηγή που μίλησε μαζί τους πώς υποδέχθηκαν μερικά στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τις υποσχέσεις για το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος στη ΔΕΘ.

Δεν αναφερόμαστε στα στελέχη τους που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα, αλλά σε κάποια που παρακολουθούν τα δρώμενα από το εξωτερικό, π.χ. Βρυξέλλες κ.α.

Τι έλεγαν λοιπόν επιγραμματικά;


Πρώτον, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας.

Πριν ακόμη επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και λίγο πριν φτάσει η τρόικα στην Αθήνα για την αξιολόγηση προόδου, εσείς βγαίνετε και λέτε πως θα διανείμετε το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Δεν σταματάτε να πυροβολείτε τον εαυτό σας», ήταν μία από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν σύμφωνα με την πηγή μας.

Φυσικά, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων και είναι φυσιολογικό να θέλει ο πρωθυπουργός να δώσει ελπίδα στον κόσμο ότι η χώρα γυρίζει σελίδα μετά από πολυετή λιτότητα και ύφεση.

Όμως, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος να δυσαρεστηθούν περισσότεροι σε σύγκριση με όσους μείνουν ευχαριστημένοι από το μοίρασμα σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως όταν αφορά ειδικές επαγγελματικές ομάδες όπως οι ένστολοι.

Δεύτερον, επιβεβαιώνετε εκείνους που ισχυρίζονται ότι αν σας αφήσουν χωρίς εποπτεία θα αρχίσετε να ξοδεύετε κρατικά λεφτά χωρίς φειδώ για να ικανοποιήσετε διάφορες ομάδες πίεσης.

Νομίζουμε ότι αποδώσαμε επιγραμματικά τις επικρίσεις που διατύπωσαν στελέχη των πιστωτών στις Βρυξέλλες και αμερικανικές μεγαλουπόλεις μετά τη γνωστοποίηση των σχεδίων για μοίρασμα της πίτας του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Φανταζόμαστε ότι ελάχιστοι θα εξεπλάγησαν ακούγοντας την κριτική των δανειστών για τα σχέδια διανομής του μεριδίου του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν επιτευχθεί.
Euro2day
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ