2013-09-19 04:52:04
Φωτογραφία για Οι εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς
Από συμπληγάδες θα περάσει και φέτος η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, ως αποτέλεσμα των επιβαρύνσεων στην φορολογία στο πάγωμα του τραπεζικού δανεισμού, αλλά και στις παράπλευρες απώλειες που δέχονται λόγω της οικονομικής κρίσης. "Το κόστος λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης πλέον είναι σημαντικά αυξημένο, λόγω της επιπρόσθετης φορολογίας, με αποκορύφωση τον ΦΑΠ και το «χαράτσι», από το οποίο έχουν εξαιρεθεί πλείστοι όσοι κλάδοι της οικονομίας τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ξενοδόχος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar. Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος στηλιτεύει την πολιτική των τραπεζών για υψηλά επιτόκια, σε έναν κλάδο που διαθέτει τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας είναι η συνεχώς μειούμενη κατά κεφαλή δαπάνη των ξένων επισκεπτών. Μπορεί τα έσοδα φέτος, όπως τονίζεται, να ανέλθουν περίπου στα 10,5 δισ
. ευρώ, ωστόσο αυτά θα επιτευχθούν με 17 εκατομμύρια αφίξεις όταν τα ίδια έσοδα το 2008 επετεύχθησαν με 12 εκατομμύρια αφίξεις. Η κατάσταση για τα καταλύματα που βασίζονται στον Έλληνα τουρίστα και την καταναλωτική του δαπάνη, παραμένει όπως και πέρυσι πολύ ζοφερή, καθώς όπως σημειώνει ο τουριστικός κόσμος της χώρας ο εγχώριος τουρισμός δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος.

Παραμένοντας στους παράγοντες που περιορίζουν τον προγραμματισμό των ξενοδοχειακών μονάδων και αυξάνουν τα κόστη λειτουργίας τους, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κεφαλονιά, Σπύρος Γαλιατσάτος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σοβαρά προβλήματα υφίστανται από τη σχέση με τους Tour Operator's (οργανωτές ταξιδιών). Πλέον, όπως τονίζει, οι διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί έχουν μειώσει από το 50% στο 25% τις προκαταβολές τους για τις κρατήσεις (early Booking), ενώ πληρώνουν τα ξενοδοχεία έως και 90 ημέρες μετά την διαμονή.

Αυτό και μόνο τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ταμειακή ρευστότητα των ξενοδοχείων, η οποία περνάει "δια πυρός και σιδήρου". Τα απανωτά χαράτσια, το πάγωμα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, το κόστος της γραφειοκρατίας από τη "διάλυση" όπως λέει των περιφερειακών γραφείων του ΕΟΤ συνθέτουν μια εικόνα διόλου κολακευτική για τον κλάδο.

Ο κ. Γαλιατσάτος ζητά "Fast Track" και για τους Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να απεμπλακούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Άλλωστε και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, κατά το παρελθόν, σχετικά με την αμφίβολη βιωσιμότητα 6.000 έως 7.000 ξενοδοχείων μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, από τα 9.500 που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, παρά την «ευημερία του αριθμού αφίξεων τουριστών».

Στις παράπλευρες απώλειες των εσόδων των καταλυμάτων εντάσσονται και οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων που όχι μόνο δεν προσφέρουν κάποια υπηρεσία στους ξένους επισκέπτες, αλλά επιβαρύνουν τη διαμονή με ένα σημαντικό κόστος, όπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος. Είναι δε απορίας άξιο πως φτάσαμε σε μια σχέση ομηρίας με κάποιες εταιρείες τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όταν είναι γνωστό ότι η εταιρεία εισπράττει σημαντικά ποσά από διαφημιζόμενους, χωρίς να αποδίδει μέρος αυτών στα ξενοδοχεία, στα δωμάτια των οποίων προβάλλονται και στο κοινό των οποίων απευθύνεται η διαφήμιση, τονίζει ο Έλληνας ξενοδόχος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ