2013-09-19 07:38:08
Φωτογραφία για Ο πρώτος μαύρος βουλευτής στην ιστορία της Γερμανίας
Ο πρώτος μαύρος βουλευτής στην ιστορία της Γερμανίας φιλοδοξεί να γίνει ο Σενεγάλος Καραμπά Ντιαμπί, σπάζοντας ένα μακροχρόνιο ταμπού της γερμανικής κοινωνίας.

Ο 52χρονος Ντιαμπί κατέφθασε πριν 27 χρόνια στη Γερμανία, για να σπουδάσει χημικός στο Πανεπιστήμιο Χάλεστην τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Πριν 20 χρόνια είχε δεχθεί επίθεση από δυο ακροδεξιούς, οι οποίοι του επιτέθηκαν και του έσπασαν τα γυαλιά.

Σήμερα είναι υποψήφιος στις εκλογές με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες εκλογής. Δεν κρύβει πάντως την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα media επικεντρώνονται στο χρώμα του δέρματος και όχι στις πολιτικές του θέσεις. «Κάνει εντύπωση στον κόσμο ότι κατεβαίνω υποψήφιος για την Μπούντεσταγκ αφού ζω εδώ 27 χρόνια, σπούδασα εδώ και είμαι πολιτικά ενεργός, επειδή πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι μόνοι μαύροι που διακρίνονται στην Γερμανία είναι οι αθλητές. Ελάχιστοι είναι και οι πολιτικοί που κατάγονται από άλλες χώρες. Οι περισσότεροι ήρθαν στη Γερμανία όταν ήταν ακόμη μικρά παιδιά, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ που γεννήθηκε στο Νότιο Βιετνάμ και υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Γερμανών. Η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της Γερμανίας, η τουρκική, εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ με έξι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Τζεμ Εζντεμίρ, σημαίνων στέλεχος των Πρασίνων.

Ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι να προσπαθεί ένας πολιτικός γεννημένος εκτός Γερμανίας να χτίσει την πολιτική του καριέρα στα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια όπου ζουν πολύ λιγότεροι αλλοδαποί σε σχέση με τα εύπορα δυτικά. “Είναι αξιοσημείωτο που ο Καραμπά Ντιαμπί κατεβαίνει υποψήφιος σε ένα ανατολικό κρατίδιο”, σχολίασε ο Όρκαν Κέσεμεν του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Πάντως το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NDP δεν βλέπει με καλό μάτι τη συμμετοχή αλλοδαπών στις εθνικές εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή έστειλαν εικονικά εισιτήρια σε υποψήφιους βουλευτές που έχουν μεταναστευτική καταγωγή. Τα εισητήρια χωρίς επιστροφή αναγράφουν «Από Γερμανία» προς «Πατρίδα» και ημερομηνία αναχώρησης «Αμέσως».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ