2013-09-20 00:50:04
Φωτογραφία για Αύξηση της απασχόλησης από το 2014 «βλέπει» η Alpha Bank
Τη θέση πως επαληθεύονται οι «πολύ ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας», ιδιαίτερα στο εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2013, επαναλαμβάνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο, όπου αποτυπώνονται τα θετικά στοιχεία που οδηγούν σε έναν αίσιο τρόπο θέασης των πραγμάτων. Οι αναλυτές, μην παραβλέποντας τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας, εκτιμούν πως η μείωσή της θα ξεκινήσει από το 2014, ενώ αντιθέτως, δεν αποκλείουν και αύξηση της απασχόλησης που μπορεί να φθάσει το 1%.

Καταγράφοντας τους παράγοντες που φέρουν προσδοκίες για τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας, οι αναλυτές της Alpha Bank κάνουν μνεία στην αύξηση του ξένου τουρισμού στη χώρα που συνέβαλε στην αύξηση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό κατά 15,5% στο πρώτο επτάμηνο 2013 και που συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο 2013 και αναμένεται να επεκταθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, καθώς και στη συνεχιζόμενη αυξητική πορεία και των εξαγωγών αγαθών στο ίδιο επτάμηνο (σύνολο: +7,5%, χωρίς καύσιμα και πλοία: +4,24%).


Παράλληλα, έμφαση δίδδουν και στην «ουσιαστική» εκλογίκευση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα με την εξάλειψη εμποδίων στις προσλήψεις εργαζομένων καθώς και των κινήτρων που, έως πρόσφατα, ευνοούσαν την παράνομη απασχόληση (υψηλός κατώτατος μισθός, υψηλό μη-μισθολογικό κόστος, απαγορευτικό κόστος απολύσεων, κ.ά.).

Επίσης, οι εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών στο πρώτο επτάμηνο 2013 δείχνουν την επίτευξη, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, ενός σημαντικού πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών με τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (ΙΤΣ), ύψους 1,14 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό η είσπραξη των 1,5 δις ευρώ από την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος SMP. Το πλεόνασμα αυτό στο επτάμηνο 2013, συγκρίνεται με έλλειμμα ύψους 5,2 δις ευρώ στο επτάμηνο 2012.

Μεγάλο τμήμα της ανάλυσης αφιερώνεται, μάλιστα, στην αγορά εργασίας, καθώς όπως υπογραμμίζεται, στους τελευταίους μήνες καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης, η οποία σηματοδοτεί επίσης την περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα και ενισχύει τις προοπτικές για επίτευξη θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το πρώτο τρίμηνο 2014.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας αυξάνοντας το εργατικό δυναμικό της χώρας, που από μόνο του προοιωνίζεται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.

Ακόμη, φαίνεται ότι αποκαθίστανται σταδιακά οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις βελτίωσης των εξειδικεύσεων των εργαζομένων και της παραγωγικότητάς τους (εκτός των άλλων και με την ταχύτερη, από ότι αναμενόταν, απορρόφησή τους σε θέσεις εργασίας) για να συνεισφέρουν στην ανταγωνιστική ανάκαμψη και ανάπτυξη των οικογενειακών τους εισοδημάτων και της οικονομίας ως σύνολο.

Γενικά, όπως σημειώνεται, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τόσο από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., όσο και από το ΕΡΓΑΝΗ και από το ΣΕΠΕ δείχνουν ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί γύρω στο 27,3% του εργατικού δυναμικού το 2013 (με μέση αύξηση του εργατικού δυναμικού κατά περίπου 0,4% και με μέση πτώση της απασχόλησης κατά -4,2%). Επίσης, τα στοιχεία των ροών απασχόλησης του ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι το 2013 θα είναι το πρώτο έτος από πριν το 2007 που θα σημειωθεί θετική καθαρή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης το έτος ως σύνολο. Τέλος, με τις τάσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί, αναμένεται θετική αύξηση της απασχόλησης σε εθνικολογιστική βάση από το 2014 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώνεται πράγματι σήμερα σε υπέρμετρα υψηλά και οδυνηρά για τους εργαζόμενους επίπεδα. Ωστόσο, η τάση είναι για μείωσή της από αυτά τα επίπεδα, αναμένεται να γίνεται αισθητή από το 2014.

Λαμβάνοντας, υπ'όψιν την ικανοποιητική λειτουργία της αγοράς εργασίας το 2013 (όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη σε ύφεση), όπως αναφέρει η μελέτη, εκτιμάται ότι μπορεί πράγματι να επιτευχθεί αύξηση της απασχόλησης περί το 1%, το 2014, ως σύνολο (όπου θα σημειωθεί θετική αύξηση του ΑΕΠ), όπως, άλλωστε, προβλέπει και η Τρόικα.

Καταλυτικός για την αγορά ακινήτων ο συνδυασμός του νέου φόρου στα ακίνητα με την εκλογίκευση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 μπορεί να ενισχυθεί τώρα με την ανακοίνωση του νέου φόρου κατοχής ακινήτων, ο οποίος θα είναι ο μόνος φόρος κατοχής που θα επιβαρύνει τα ακίνητα από το 2014, έναντι τεσσάρων αντίστοιχων φόρων που επιβλήθηκαν (εκτάκτως) το 2013.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανάλυση, εάν ο νέος φόρος συνδυαστεί, όπως είναι αναγκαίο και αναμένεται, και με την εκλογίκευση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων, μπορεί πράγματι να αποτελέσουν τον καταλύτη για τη σταδιακή ανάκαμψη τόσο των συναλλαγών, όσο και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από το 2014, από τα καταποντισμένα επίπεδά τους το 2013, μετά από οχτώ έτη συνεχούς και ταχείας πτώσης. Άλλωστε, εκτιμάται πως ο νέος φόρος, εάν υλοποιηθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα εισφέρει ασφαλώς τα προγραμματισμένα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται, όπως είναι λογικό, στο κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου. Η επιβολή του δικαιολογείται, όπως σημειώνουν, από το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου εξαρτάται από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος.

Επιπλέον, ο νέος φόρος επιβάλλεται σε μια σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (και στα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα) και, επομένως, θα πρέπει να συνεπάγεται εκλογικευμένη και διαφανή επιβάρυνση για κάθε ακίνητο (υπερβολικά υψηλοί συντελεστές φορολόγησης που καθιστούν την κατοχή του ακινήτου ασύμφορη θα πρέπει τώρα ασφαλώς να αποφευχθούν) για να γίνει δυνατή, επιτέλους, και η επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά, ο νέος φόρος λαμβάνει, όπως φαίνεται, μέριμνα και για την σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ασθενέστερων οικονομικά ιδιοκτητών ακινήτων.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ