2013-09-20 08:17:59
Φωτογραφία για Εντός νόμου (προς το παρόν) η ΧΑ – στο εδώλιο στελέχη και βουλευτές της
Της Μαρίνας Μάνη

Η Χρυσή Αυγή δεν βγαίνει εκτός νόμου (για τους γνωστούς λόγους) αλλά τα μέλη, τα στελέχη της και οι βουλευτές της που έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές πράξεις στέλνονται στο εδώλιο –κι από και, εάν το κρίνει η Δικαιοσύνη, στη φυλακή Σ΄αυτή την οριστική, ως φαίνεται, απόφαση καταλήγει η κυβέρνηση –με την επισήμανση ότι για όσους βουλευτές κριθεί αναγκαίο από την εισαγγελική έρευνα, θα προηγηθεί η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας.

Ο Νίκος Δένδιας, μετά από τη σύκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου παρόντος και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με 32 περιστατικά που σημειώθηκαν από Χρυσαυγίτες σε ολόκληρη τη χώρα μεσα στο τελευταίο 12μηνο, προκειμένου να ερευνηθεί εάν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Ποια είναι η κυβερνητική απάντηση στο εύλογο ερώτημα (και όχι μόνο των δημοσιογράφων) προς τι... η πολύμηνη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αυτών των πράξεων; Οτι πλέον, όλα μαζί, συνιστούν διαρκή εγκληματική δράση της ΧΑ και όχι μεμονωμένα περιστατικά.


Ζητείται άλλωστε να υπαχθούν στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα «περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης», ώστε να αντιμετωπισθούν ως κακουργήματα και όχι ως πλημμελήματα.

Νικήτας, Κυριάκος, Ντόρα, Φαήλος για Χρύσανθο

Κι αν η αστυνομικο-δικαστική πτυχή μοιάζει να έχει πάρει τον δρόμο της, σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζεται η τρικυμία που προκάλεσε η κίνηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη να αμφισβητήσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συνταγματικό τόξο και να εκφράσει φόβους «και γι΄άλλους νεκρούς».

Πολιτικοί κύκλοι δε, είδαν πίσω από αυτή την κίνηση «προετοιμασία εκλογικού κλίματος» με την αναμέτρηση να ορίζεται ανάμεσα στα άκρα και στις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι εν λόγω κύκλοι παρέπεμψαν και στη χθεσινή δήλωση του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος δεν υιοθέτησε μεν τη λογική των δύο άκρων, ωστόσο κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί την ένταση.

Οι αντιδράσεις πάντως προήλθαν από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Στους “καραμανλικούς” Ευ. Αντώναρο και Πρ. Παυλόπουλο που αντέδρασαν αμέσως στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, προστέθηκαν χθες κι άλλοι βουλευτές του “κεντρώου” χώρου, ενώ τον κ. Λαζαρίδη επικρότησε ανεπισήμως παράγοντες του  Μαξίμου και, επισήμως, το στέλεχος του κόμματος Φαήλος Κρανιδιώτης.

* "Η άποψη Λαζαρίδη δεν εκφράζει την παράταξη και το κόμμα κι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται εκτός συνταγματικού τόξου”, δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

* “Δεν πρέπει να εξισώνουμε την ΧΑ με άλλα πολιτικά κόμματα”, υποστήριξε δημοσίως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επισήμανση ότι “η ΧΑ δεν τοποθετείται απλώς στα άκρα του πολιτικού συστήματος, είναι έξω από το πολιτικό σύστημα”.

* Πιο αυστηρή εμφανίσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη: χαρακτήρισε “λάθος προσέγγιση” τη θεωρία των δύο άκρων, τόνισε πως δεν μπορεί να  αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που “αλληθωρίζουν προς τη ΧΑ”.

Με τη φράση δε, “η ΝΔ δεν έχει τίποτα κοινό με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου” παρενέβη εμμέσως και στη συζήτηση που …πήγε να ανοίξει για σύμπραξη της ΝΔ με “μία σοβαρή Χρυσή Αυγή”.

* Στον αντίποδα ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος αρθρογράφησε υπέρ της άποψης του κ.Λαζαρίδη (“Εχει δίκιο ο Χρύσανθος, Γραμματείς και Φαρισαίοι") για να καταλήξει στο συμπέρασμα: "το δικαίωμα στη βία ανήκει μόνο στο δημοκρατικό κράτος. Συντριβή όποιου το αρνείται. Τελεία και παύλα”.

Για την κυβέρνηση επισήμως το θέμα θεωρήθηκε λήξαν μετά το ενωτικό διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος απέφυγε κάθε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στη θεωρία των δύο άκρων...

Πηγή: capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ