2013-09-21 15:06:41
Φωτογραφία για Εκλογές για το τοπικό συμβούλιο στο ιρακινό Κουρδιστάν
Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου, σε ένα πολιτικό τοπίο που αλλάζει εντυπωσιακά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια.

Για πρώτη φορά από το 1992 τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) του Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί δεν κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές, αλλά θα βρεθούν το ένα απέναντι στο άλλο. Στις εκλογές του 2005 και του 2009 είχαν κατεβάσει κοινούς υποψηφίους και είχαν συμφωνήσει να εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία ανά δύο χρόνια.

Το τρίτο κόμμα που ελπίζει ότι θα ανεβάσει τα ποσοστά του και θα αυξήσει τις έδρες του είναι το Κίνημα Γκοράν («Αλλαγή»), που ιδρύθηκε το 2009 από τον Ναουσιρουάν Μουστάφα. Καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, το Γκοράν είχε αναδείξει 25 βουλευτές στις εκλογές του 2009, έναντι 30 του KDP και 29 της PUK.


Δύο μικρότερα ισλαμικά κόμματα, η Ισλαμική Ένωση του Κουρδιστάν και ο Ισλαμικός Συνασπισμός ελπίζουν επίσης ότι θα εκλέξουν αντιπροσώπους στο 111μελές κοινοβούλιο.

Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές, στις οποίες κατεβαίνουν 1.129 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 166 είναι γυναίκες. Βάση νόμου, το 30% των εδρών καταλαμβάνεται από γυναίκες, ενώ άλλες 11 έδρες προορίζονται για εκπροσώπους των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της περιοχής.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ