2013-10-08 16:28:05
Φωτογραφία για Ο ΟΗΕ ζητά ενισχύσεις για την καταστροφή των χημικών
Το έργο της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι "τεράστιας δυσκολίας" δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε πολλές χώρες, προκειμένου να... στελεχωθεί η ειδική ομάδα για την εξουδετέρωση. 

Η επιχείρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις -η πρώτη έχει ήδη αρχίσει- και να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014. Στη δεύτερη φάση θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων και του εξοπλισμού κατασκευής τους. Στην τρίτη και δυσκολότερη φάση θα επιβεβαιωθεί και θα ελεγχθεί η πλήρης εξάλειψη του χημικού προγράμματος της Συρίας. 

"Η τρίτη φάση είναι η δυσκολότερη και συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση» αναφέρει ο Μπαν Γκι-Μουν. «Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014, η κοινή αποστολή θα πρεέπι να υποστηρίζει, να εποπτεύει και να επιβεβαιώσει την καταστροφή ενός περίπλοκου προγράμματος χημικού οπλοστασίου, μοιρασμένου σε σημεία διασκορπισμένα σε μία χώρα που έχει βυθιστεί στη βίαιη σύγκρουση" τονίζει. Και πρόσθεσε: 


"Το χρονοδιάγραμμα θα ήταν φιλόδοξο ακόμη και υπό τις πιο ειρηνικές και ευνοϊκές συνθήκες". Ο Μπαν ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα χρειαστεί ομάδα 100 εμπειρογνωμόνων για την επιτήρηση της καταστροφής, που θα συνεργάζεται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο έργο. Ο Μπαν θα ορίσει έναν επικεφαλής της ομάδας, ο οποίος θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος με την ομάδα του OPCW. H ομάδα, ανέφερε ο Μπαν, θα αναπτύσσεται στο συριακό έδαφος μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και βάση της θα είναι η Κύπρος και η Δαμασκός. 
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ Η ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΜΕΝΗ Η ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ