2013-10-17 16:03:55
Φωτογραφία για Ιράν: Οι αρχές οδηγούν και πάλι στην κρεμάλα κατάδικο που επέζησε από απαγγχονισμό
Έκκληση στις αρχές του Ιράν απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία, προκειμένου να μην προχωρήσουν εκ νέου στον απαγχονισμό του καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών, Αλιρεζά Μ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επέζησε από την πρώτη απόπειρα εκτέλεσης της θανατικής ποινής του στην κρεμάλα.

Ο 37 ετών κατάδικος έμεινε κρεμασμένος για 12 λεπτά, με το γιατρό που παρακολουθούσε την εκτέλεση να ανακοινώνει τον θάνατό του.

Όταν, ωστόσο, η οικογένειά του, πήγε στο νεκροτομείο για να παραλάβει τη σορό του, ανακάλυψε ότι ανέπνεε ακόμη.

«Τον βρήκαμε ζωντανό, κάτι που έκανε τις δύο κόρες του πολύ ευτυχισμένες», τόνισε μέλος της οικογένειάς του, ωστόσο σε δήλωσή του, Ιρανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «η ετυμηγορία ήταν θάνατος και θα εκτελεστεί όταν ο συγκεκριμένος άνδρας είναι έτοιμος από άποψη υγείας», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

«Η τρομακτική προοπτική να κρεμαστεί ένας άνθρωπος για δεύτερη φορά, έχοντας ήδη βιώσει την διαδικασία, υπογραμμίζει ακόμη πιο έντονα τη βαρβαρότητα και τον απάνθρωπο χαρακτήρα της θανατικής ποινής», σημείωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής του γραφείου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.


Σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων, το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε εκτελέσεις καταδίκων, πίσω από την Κίνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα άλλο περιστατικό, την περασμένη Δευτέρα στην επαρχία του Ιλάμ, 30 άτομα τραυματίστηκαν, όταν η οικογένεια ενός θανατοποινίτη προσπάθησε να σταματήσει την εκτέλεση, πετώντας μια χειροβομβίδα.

Πηγή: BBC, Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ