2013-10-18 13:52:03
Φωτογραφία για «Χαράτσι» στα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ - Τι καλούνται να πληρώσουν από Δευτέρα
Νέο σύστημα στους υπολογιστές τους πρέπει να υιοθετήσουν στα φαρμακεία τους όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου ώστε από τη Δευτέρα να αρχίσουν οι νέες χρεώσεις στους ασθενείς. Με βάση υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2219/9-9-2013, οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά από την τιμή αποζημίωσης που δίνει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι την τιμή που κοστίζει το φάρμακο στο ράφι. Μέχρι πρόσφατα τη μισή διαφορά κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ αλλά πλέον οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιβαρύνονται επιπλέον εάν τουλάχιστον θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ίδια θεραπεία. Διαφορετικά μπορούν να επιλέξουν γενόσημα σκευάσματα για τα οποία πληρώνουν τη μισή συμμετοχή.

Πάντως οι νέες χρεώσεις έφεραν αναστάτωση και στα φαρμακεία καθώς μέσα σε ελάχιστες ώρες οι φαρμακοποιοί έπρεπε να αλλάξουν τα συστήματά τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με κατ επείγουσα επιστολή του ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να δοθεί παράταση. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης:


«Πληροφορούμεθα από τις εταιρείες διαχείρισης προγραμμάτων φαρμακείων ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 16/10/2013 να εγκατασταθούν στους Η/Υ των φαρμακείων οι αλλαγές που προκύπτουν με την υπουργική απόφαση και αλλάζει τον τρόπο συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Ενδεχόμενα λάθη που είναι πολύ πιθανό να εμφανισθούν εάν η διαδικασία γίνει χωρίς προηγουμένως να τεσταριστεί, θα πλήξουν την αξιοπιστία του συστήματος, αναγκαστικά θα επιβάλλει την αποσύνδεση των φαρμακείων από το σύστημα API, και κατ’ επέκταση θα αδρανοποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων και τελικά θα οδηγηθούμε σ’ ένα απέραντο αδιέξοδο».

Ο κλάδος ζήτησε 48ωρη παράταση για να υλοποιηθούν οι αλλαγές.

Πηγή: iatropedia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ