2013-10-18 14:55:58
Φωτογραφία για ''Πράσινο φως'' για ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη με επικεφαλής την Ελλάδα
Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας

Στην διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και για ένα 6μηνο ένας Σχηματισμός Μάχης από στρατιωτικές δυνάμεις 4 χωρών, με επικεφαλής την Ελλάδα και συμμετέχουσες χώρες την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Κύπρο.

Σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η δύναμη αυτή που λέγεται HELBROC πραγματοποίησε άσκηση με την επωνυμία ''Τάλως 13'' στην Νέα Σάντα Κιλκίς προκειμένου να πιστοποιηθεί για την διάθεση στην ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά ο Σχηματισμός Μάχης HELBROC θα μπορεί να αναλαμβάνει, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα πλαίσια απόφασης του ΟΗΕ, επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεις παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και Εκκένωσης Άμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations).

Η άσκηση διεξάγεται από 8 έως 18 Οκτωβρίου με σκοπό την προετοιμασία αξιολόγησης – πιστοποίησης του σχηματισμού που θα ακολουθήσει.Αντίστοιχους Σχηματισμούς συγκροτούν και άλλες χώρες της ΕΕ.


Την σημερινή άσκηση , στην οποία έλαβε μέρος προσωπικό από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Κύπρο, παρακολούθησε ο Υπουργός Μακεδονίας Θρακης κ Θ.Καράογλου, ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο , ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας στρατηγός SimeonSimeonov, καθώς και αντιπροσωπείες από τις συμμετέχουσες χώρες. 

ΠΗΓΗ: http://www.hprt.gr/eidiseis/greece/politiki/story/168439/prasino-fos-gia-evropaiki-stratiotiki-dynami-me-epikefalis-tin-ellada#.UmEfoRBQhKJ 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ