2013-10-26 01:18:09
Φωτογραφία για «Εχω δύο κινητά, αλλά μόνο το ένα έχει σύστημα ασφάλειας» αποκάλυψε η Μέρκελ
Δύο τηλεφωνικές συσκευές έχει στην κατοχή της η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, εκ των οποίων όμως μόνον η μία διαθέτει σύστημα ασφάλειας, όπως αποκάλυψε η ίδια την Παρασκευή.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ γινόταν πιθανότατα από την έδρα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γραφείο της.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας διέθετε δύο συσκευές, μία για τις κυβερνητικές υποθέσεις και μία για την οποία πλήρωνε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Η κυρία Μέρκελ εξήγησε ότι το κυβερνητικό κινητό της, μάρκας BlackBerry, ήταν εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ασφαλείας, ενώ το δεύτερο ήταν ένα απλό Nokia.

Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ το τηλέφωνο που της διαθέτει η κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει ζητήματα του κόμματός της και, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, αυτό που πιθανότατα παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν το τηλέφωνο του κόμματος.


«Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι οι γραμμές που συνήθως παρακολουθούνται είναι οι λιγότερο προστατευμένες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η παρακολούθηση των επικοινωνιών της Καγκελαρίου γινόταν πιθανότατα από ειδικό σταθμό της CIA και της NSA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο και χρησιμοποιεί το σύστημα SCS. Η αμερικανική πρεσβεία απέχει περίπου 500 μέτρα από την γερμανική Βουλή και από την Καγκελαρία.

«Απολύτως ασφαλείς» οι επικοινωνίες της Καγκελαρίου

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επικοινωνίες της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είναι «απολύτως ασφαλείς», παρά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε πολλούς ηγέτες, περιλαμβανομένης και εκείνης.

Η Καγκελάριος συνήθως χρησιμοποιεί για τις ευαίσθητες συνομιλίες μια κρυπτογραφημένη γραμμή ενσύρματης τηλεφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ. Οταν αυτό δεν είναι δυνατό, η Μέρκελ επιλέγει ένα ειδικά προστατευμένο κινητό τηλέφωνο, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ είναι γνωστή στη χώρα της ως «η Καγκελάριος της κινητής τηλεφωνίας», καθώς εμφανίζεται πολύ συχνά δημοσίως να λαμβάνει και να στέλνει μηνύματα ή να μιλά στο κινητό της.

Στις δηλώσεις του ο Στράιτερ σημείωσε ότι οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας θα μεταβούν σύντομα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν με αξιωματούχους της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν ένα από τα μη κυβερνητικά τηλέφωνα της Μέρκελ.

Ο Στράιτερ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.

«Είναι θέμα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Στράιτερ. «Οταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη, τότε πρέπει να αποκατασταθεί».

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διεισδύσει στο σύστημα ασφαλείας των κυβερνητικών τηλεφώνων.

«Οσον αφορά στο θέμα αυτό, δεν υπάρχουν στοιχεία ανάλογων επιθέσεων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι οι επικοινωνίες είναι ασφαλείς μόνο αν και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα τηλέφωνα.

Οι αποκαλύψεις για την έκταση της αμερικανικής κατασκοπείας, ακόμη και σε βάρος της καγκελαρίου της Γερμανίας, έχουν προκαλέσει αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να καταγγέλλουν από κοινού τις «απαράδεκτες» πρακτικές.

Σήμερα και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε να περιληφθεί στις συζητήσεις της συνόδου το θέμα της προστασίας των δεδομένων.

Το σκάνδαλο πήρε ακόμη μεγαλύτερη έκταση χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν που υποστήριζε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει θέσει υπό παρακολούθηση 35 ηγέτες του πλανήτη.
ΤΑ ΝΕΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ