2013-10-26 06:36:07
Φωτογραφία για Οικιακά φωτοβολταϊκά για τη μεσαία τάξη
Η ηλιακή ενέργεια ενέργεια εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως, ξεπερνώντας την αιολική ενέργεια στη νέα εγκατεστημένη ισχύ.

Οι τιμές του εξοπλισμού έχουν μειωθεί σε ποσοστό που φθάνει το 60% και στην εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων επενδύουν ακόμα και πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων όπως το IKEA.

Ως προς το εμπορικό σκέλος η ηλιακή ενέργεια “δουλεύει” ως εξής: είτε κατασκευάζονται μεγάλα ή και μικρότερα φωτοβολταϊκά πάρκα είτε εταιρείες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά πάνελ στις οροφές των εγκαταστάσεών τους.

Τι γίνεται όμως με το κομμάτι των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ποιος τα εγκαθιστά;

Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει διενεργηθεί μελέτη, στο βαθμό τουλάχιστον που γνωρίζουμε, σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού τους, στις ΗΠΑ όμως έγινε και μπορεί να μας βοηθήσει να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα και για την εγχώρια αγορά.


Το Κέντρο για την Πρόοδο της Αμερικής (Center for Amerixan Progress) υπολόγισε ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά εγκαθίστανται με ταχύτατους ρυθμούς σε περιοχές της μεσαίας τάξης, όπου το μέσο εισόδημα κυμαίνεται από 40.000 δολάρια σε 90.000 δολάρια.

Σε Αριζόνα και Καλιφόρνια, οι περιοχές όπου καταγράφηκε η υψηλότερη ανάπτυξη τη διετία 2011-12 είχαν μέσο εισόδημα 40.000-50.000 δολάρια και στο Νιου Τζέρσεϋ ακόμα χαμηλότερο, 30.000-40.000 δολάρια.

Μάλιστα, οι διαχρονικές τάσεις δείχνουν ότι η ηλιακή ενέργεια γίνεται ακόμα πιο δημοφιλής στη μεσαία τάξη, σε σύγκριση με τα χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος του εξοπλισμού, αλλά και στα υψηλά που ίσως δεν ενδιαφέρονται για την εξοικονόμηση ενέργειας και τα οφέλη από την εκμετάλλευση του ήλιου.

Οι αναλυτές αποδίδουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στο θεσμό της “ηλιακής μίσθωσης” (solar lease) που ισχύει στις ΗΠΑ.

Η ηλιακή μίσθωση επιτρέπει στους οικιακούς καταναλωτές να αποσβένουν το κόστος ενός ηλιακού συστήματος σταδιακά αντί να το πληρώσουν προκαταβολικά προτού αυτό αρχίσει να αποδίδει.

Κατ΄ουσίαν τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουν για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη τους ένα ποσό αντίστοιχο με αυτό που θα κατέβαλαν στην εταιρεία ηλεκτρισμού -που όπως η ΔΕΗ ενδέχεται να παρέχει μάλλον “βρώμικη” ενέργεια- και να τα εξοφλούν σταδιακά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ