2013-10-30 20:41:05
Φωτογραφία για Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι κατασκόπευε τους ηγέτες της G20
Οι ρωσικές αρχές διέψευσαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας κατασκόπευαν εκατοντάδες ξένους που μετείχαν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη μέσω των "δώρων" που τους μοίρασαν, όπως λούτρινα αρκουδάκια, ημερολόγια και στικάκια USB.

Επικαλούμενη μια αναφορά της υπηρεσίας ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα έγραψε ότι τουλάχιστον 300 τέτοια δώρα δόθηκαν στη σύνοδο κορυφής και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι έκρυβαν κατασκοπευτικό εξοπλισμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η πηγή αυτών των ισχυρισμών.

"Αναμφίβολα πρόκειται για μια προσπάθεια να στραφεί το επίκεντρο της προσοχής μακριά από τα υπαρκτά ζητήματα στις σχέσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με την Ουάσινγκτον, σε αβάσιμα, ανύπαρκτα ζητήματα", φέρεται να είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.


Το κλίμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις συμμάχους τους είναι τεταμένο μετά τις αποκαλύψεις ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν πέσει θύματα κατασκοπείας από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κατά την συνήθη ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της συνόδου της Αγίας Πετρούπολης στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύφθηκε ότι τους είχαν δώσει ως αναμνηστικά δώρα μνήμες USB και ειδικά καλώδια για τη σύνδεση των κινητών τηλεφώνων τους με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών η οποία εξέτασε λεπτομερώς τις συσκευές αυτές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να κλέψουν δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα και τα λάπτοπ.

Η εφημερίδα Λα Στάμπα από την πλευρά της ανέφερε ότι οι συσκευές αυτές παρουσίαζαν ορισμένες "ανωμαλίες", όμως δεν είναι βέβαιο πόσα δεδομένα κλάπηκαν από τους Ρώσους κατασκόπους.

Τον περασμένο Ιούλιο η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν υποστήριξε σε δημοσίευμά της ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν τις αντιπροσωπείες της G20 στη σύνοδο κορυφής του 2009 παραπλανώντας ορισμένους από τους μετέχοντες και πείθοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν Ίντερνετ-καφέ που υποτίθεται ότι είχαν οργανωθεί και λειτουργούσαν για να τους εξυπηρετήσουν.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ