2013-10-30 20:44:08
Φωτογραφία για Βροντερό μήνυμα: Να μη σηκώσει κεφάλι ο φασισμός...
«Στέλνουμε σήμερα σ’ όλη την πόλη, σ’ όλη την κοινωνία, βροντερό μήνυμα ότι εμείς τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μη σηκώσει κεφάλι ο ναζισμός, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός και ο ρατσισμός».

Μ’ αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης απευθύνθηκε σήμερα σε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπους τοπικών φορέων, δημοτικούς συμβούλους και σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στη θεσμική εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Η εκδήλωση αποτελεί ετήσιο φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου του 1944 ξεκίνησαν από την περιοχή των Κάστρων και με τον αγώνα, τη θυσία και το αίμα τους κατάφεραν να εκδιώξουν τις κατοχικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μαζική και συγκινητική, με τους μαθητές να κρατούν στα χέρια τους τη γαλανόλευκη και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να στέκονται δίπλα τους συγκινημένοι –εικόνα που «γέννησε» σε όλους συναισθήματα εθνικής περηφάνιας, ελπίδας και προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και τους πολίτες της.


«Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν διαστρεβλώνεται. Τη Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσαν οι αγωνιστές που ξεκίνησαν από εδώ, από τα ιερά χώματα του τόπου μας. Είμαστε υπερήφανοι για την παρουσία όλων σας στη σεμνή, συμβολική, αλλά ουσιαστική αυτή εκδήλωση», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, για να προσθέσει απευθυνόμενος ειδικά στους μαθητές ότι «με την παιδεία, τη συνέπεια και τα οράματά σας, και με την πίστη σας στα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισότητας, θα φράξετε το δρόμο σε κάθε ναζιστική ομάδα. Δεν ανεχόμαστε σύμβολα των Ναζί, δεν ανεχόμαστε κηρύγματα μίσους, φασισμού και ρατσισμού», κατέστησε σαφές ο Σίμος Δανιηλίδης.

Οι νέοι, «ακλόνητη εγγύηση» για το μέλλον

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών και στην έναρξή της τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των νεκρών από τον ιερέα του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και Χριστοφόρου Συκεών, πατέρα Στυλιανό.

Μαθητές δημοτικών και γυμνασίων απάγγειλαν ποιήματα, ακούστηκαν αντιστασιακά και πολιτικά τραγούδια με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Ενότητας Νεάπολης και με αρχιμουσικό τον Βασίλη Μπουλούση, έγινε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους, τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Στάθη Τσεπενέκα, εκπροσώπους σχολείων, τοπικών οργανώσεων κομμάτων, τοπικών φορέων, αθλητικών σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων κ.ά. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε νωρίτερα ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ιωάννη Δαλάτσης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ιστορικές στιγμές που έζησε η Άνω Πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, όταν «στις 6 τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου 1944 ξεχύνονταν από τα Κάστρα οι πατριώτες αγωνιστές σε μια συντονισμένη και προσεκτική επίθεση, συνεπικουρούμενοι από το ναυτικό και τ’ άλλα τάγματα του ΕΛΑΣ από τις γύρω περιοχές. (…)Δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα σ’ όλη την πόλη. (…)Στις 3 το μεσημέρι ο Μάρκος Βαφειάδης κηρύσσει την πόλη ελεύθερη…».

»Σήμερα βλέπουμε εδώ τι απαντούν οι συνειδητοποιημένοι πολίτες στους πατριδοκάπηλους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο φασισμός έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία, ότι πατριώτες είναι εκείνοι που προσεύχονται στον Χίτλερ και όχι εκείνοι που πήραν στις πλάτες τους το Έθνος και δημιούργησαν το Έπος της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944», τόνισε με έμφαση ο ομιλητής, και πρόσθεσε: «Η παρουσία σας, αγαπητοί μαθητές, που συνοδεύετε με καμάρι τη γαλανόλευκη, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον, η εγγύηση ότι η δημοκρατία που μας χάρισαν οι πατριώτες αγωνιστές προσφέροντας στο βωμό της ελευθερίας τη ζωή τους, είναι ακλόνητη».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ