2013-10-31 15:18:06
Φωτογραφία για Εμπόδιο το νομικό καθεστώς για την απορρόφηση Ελλήνων ναυτικών στην κρουαζιέρα
Η τελευταία προσπάθεια που έγινε για την αναβίωση της ελληνικής κρουαζιέρας στη χώρα μας, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την απορρόφηση περισσοτέρων Ελλήνων ναυτικών στην αγορά εργασίας, έγινε με τη θέσπιση του νόμου 3409/2005 επί υπουργίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος προέβλεπε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας και τόνισαν ότι την περίοδο εκείνη η εταιρεία κρουαζιέρας Louis Hellenic Cruises έφερε στην ελληνική σημαία επτά πλοία της και απασχολούσε συνολικά 1.000 Έλληνες ναυτικούς (όσοι δηλαδή θα εργάζονταν σε 200 φορτηγά πλοία).

Ωστόσο, όπως ανέφεραν, ο συγκεκριμένος νόμος, παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί από τη Βουλή, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, καθώς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο υποστήριξε ότι δεν συμβάδιζε με τον (προγενέστερο και συνταγματικά κατοχυρωμένο) αναπτυξιακό νόμο 2687/1953.


Έτσι, το ΝΑΤ στράφηκε δικαστικά εναντίον της συγκεκριμένης εταιρείας, αξιώνοντας τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών, παρότι ο νόμος προέβλεπε την πλήρη επιδότηση τους.

Αποτέλεσμα ήταν σήμερα η Louis Hellenic Cruises, να βρεθεί -σύμφωνα με στελέχη της- μπροστά σε έναν δικαστικό «Γολγοθά» (38 δίκες συνολικά, για κάθε διαφορετική περίπτωση εκκαθάρισης ναυτολογίου σε πλοία της), με αφορμή τον νόμο.

Αντιμέτωπα όμως με τη δικαιοσύνη, είναι και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, με το αιτιολογικό ότι εφάρμοσαν το συγκεκριμένο νόμο και επέτρεψαν την ελευθεροπλοΐα (απόπλου) πλοίων της εταιρείας, η οποία βρίσκονταν την περίοδο εκείνη σε δικαστική διένεξη με το ΝΑΤ, για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Ήδη, έξι άτομα, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΝΑΤ προσήλθαν την περασμένη εβδομάδα μετά από δικαστική κλήση στην Εισαγγελία Πειραιά, με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία περί την υπηρεσία, άρθρο 390 του ποινικού κώδικα.

Οι έξι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και μάλιστα υποστήριξαν, ότι, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προέβλεπε την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από την πρώτη στιγμή, επέβαλαν στη συγκεκριμένη εταιρεία να πληρώσει χρήματα σε κάποια ταμεία των ναυτικών, προκειμένου να επιτραπεί η ελευθεροπλοΐα πλοίων της.

Οι έξι αφέθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι για το θέμα υπάρχει και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία αναφέρει ότι οι εισφορές των ναυτικών θα έπρεπε να επιδοτούνται από την πρώτη ημέρα που τα πλοία της ήρθαν στην ελληνική σημαία.

Το ιστορικό και τι έχει γίνει σήμερα με το συγκεκριμένο νόμο

Ο πρώην υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης το 2005, προχώρησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου νόμου, με τη στήριξη τότε και της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, επικαλούμενος την ανάγκη προσέλκυσης κρουαζιεροπλοίων στην ελληνική σημαία και απασχόλησης μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων ναυτικών -καθώς το ΝΑΤ ήταν αναγκασμένο κάθε χρόνο να εκταμιεύει ένα τεράστιο ποσό για τους άνεργους ναυτικούς.

Ωστόσο το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) υποστήριξε ότι ο νόμος Κεφαλογιάννη 3409/2005 για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν συμβάδιζε με τον παλαιότερο νόμο 2687/1953 περί προστασίας κεφαλαίων του εξωτερικού, ο οποίος δεν προέβλεπε επίσης την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και ο οποίος έχει αυξημένη ισχύ έναντι του «κοινού» νόμου 3409/2005.

Από την άλλη πλευρά νομικοί κύκλοι υποστήριζαν, ότι το θέμα θα μπορούσε να είχε επιλυθεί άμεσα, αν κάποιες από τις επόμενες ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, νομοθετούσαν απευθείας με τροποποίηση της εγκριτικής πράξης νηολόγησης, στην οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών.

Έτσι, μετά από επανειλημμένες κρούσεις στελεχών της εταιρείας Louis Cruises προς το ελληνική δημόσιο για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και με τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας το 2011 δεσμεύτηκε και προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση με την κατάθεση τροπολογίας στο κοινοβούλιο (νόμος 3965/2011).

Ωστόσο, όπως επισήμαναν, με αυτή την τροπολογία ουσιαστικά αναιρέθηκε τελικά το μεγαλύτερο μέρος του κινήτρου των επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, αφού ο πλοιοκτήτης καλείται τώρα να καταβάλλει αρκετές από τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αρχικά προβλεπόταν πλήρης επιδότησή τους.

Αναφορικά με τις δικαστικές απαιτήσεις του Ν.Α.Τ. από εκκαθαρίσεις των ναυτολογίων των πλοίων της εταιρείας Louis, οι διαδικασίες ανεστάλησαν μέχρι την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων επί του κατά πόσο τελικά οφείλονται οι εισφορές, διαδικασία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άγνωστο πόσα χρόνια θα διαρκέσει. Ωστόσο, οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν λίγες ημέρες δικαίωσαν, σύμφωνα με τα στελέχη της εταρείας, την Louis Cruises, υιοθετώντας την άποψη που είχε διατυπώσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συγκεκριμένο θέμα δημιούργησε αρνητική εικόνα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της κρουαζιέρας και πολλές εταιρείες μέλη της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA), λόγω και της δικαστικής διένεξης της Louiς με το ΝΑΤ, δεν αποφάσισαν ποτέ να έρθουν στην ελληνική σημαία, καθώς αν και ο νόμος ήταν σε ισχύ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Σημειώνεται ότι η Louis Hellenic Cruises είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με «home porting» από τον Πειραιά και εξακολουθεί να απασχολεί ελληνικά πληρώματα σε πλοία της, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ναυλωμένα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα μe στελέχη της Louis, μετά την άρση του καμποτάζ στη χώρα μας, το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιούργησε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και έτσι η συγκεκριμένη εταιρεία, «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει πλήρως την ελληνική σημαία. Ανέφεραν επίσης ότι οι «δυσανάλογες αποδοχές» που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζομένους στον ξενοδοχειακό τομέα και στα αντίστοιχα των κατωτέρων πληρωμάτων που βασίζονταν στο καθεστώς προστατευτισμού της ελληνικής σημαίας μετά την άρση του καμποτάζ, κατέστησαν τους Έλληνες αυτών των ειδικοτήτων «πιο ακριβούς μισθολογικά».

Ταυτόχρονα ανέφεραν ότι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών, η κρουαζιέρα είναι απελευθερωμένη σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ενώ σε διεθνές επίπεδο μόνο η Βραζιλία απαιτεί σε κάθε κρουαζιερόπλοιο, που εκτελεί πλόες στον χώρο της, το 25% του πληρώματος να είναι από τη Βραζιλία.

Στην Ιταλία, αντίθετα, υπάρχει το καθεστώς επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των Ιταλών ναυτικών (το οποίο πήγε να «αντιγράψει» και ο νόμος 3409/2005), γεγονός που συμβάλλει θετικά στη ναυτολόγησή τους από τις εταιρείες που εκτελούν κρουαζιέρες στις ιταλικές θάλασσες.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η υφήλιος ξεμένει από κρασί...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η υφήλιος ξεμένει από κρασί...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ