2013-11-01 00:32:06
Φωτογραφία για Ψάχνουν στην Ευρώπη εταιρείες - όχημα για πωλήσεις ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ)
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσω της συνεργασίας με ορισμένους πράκτορες εξακολουθούν να προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στις υπόλοιπες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με καθεστώς εγκατάστασης.

Η αίσθηση ότι οι εταιρείες ΕΠΥ δεν ελέγχονται τόσο στενά από τις εποπτικές αρχές όσο οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αναζήτησης από την πλευρά πρακτόρων τέτοιων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά προκειμένου να συνεργασθούν και να της εκπροσωπήσουν και σ την Ελλάδα.

Μάλιστα ορισμένοι πράκτορες είναι διατεθειμένοι ακόμη και να προχωρήσουν σε αγορά ασφαλιστικής εταιρείας σε χώρα της ΕΕ, όπου ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δεν έχει αναπτυχθεί σημαντικά προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την εταιρεία αυτή ως βάση για την ανάπτυξη σ ε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση εργασιών με βάση το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.


Ο προβληματισμός της αγοράς για τις εταιρείες που λειτουργούν με το καθεστώς ΕΠΥ εντείνεται και από το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν επιφορτίζονται με τις πρόσθετες υποχρεώσεις που εισάγει η πράξη 30 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τους κανονισμούς πωλήσεων, της είσπραξης και απόδοσης των ασφαλίστρων κ.λ.π.

Όπως εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υπερβολική γραφειοκρατία από τη συγκεκριμένη πράξη γραφειοκρατία που είναι αμφίβολο εάν ισχύει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε αντίθεση με τις εταιρείες ΕΠΥ για τις οποίες δεν ισχύει η συγκεκριμένη πράξη.

Επίσης από την πλευρά των διαμεσολαβούντων σημειώνεται ότι θα στραφούν όλοι και θα συνεργαστούν με πράκτορες που εκπροσωπούν εταιρείες ΕΠΥ αφού γι αυτές δεν θα ισχύει η απαίτηση για καταβολή των ασφαλίστρων εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα τονίζεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί πράκτορες που οφείλουν ασφάλιστρα στις εταιρείες να στραφούν για συνεργασία στις εταιρείες ΕΠΥ «φεσώνοντας» ταυτόχρονα τις άλλες εταιρείες στις οποίες οφείλουν ασφάλιστρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω αφορούν κυρίως τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων όπου και παρατηρείται έντονη δραστηριότητα των εταιρειών ΕΠΥ.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες είναι αναγκαίο τόσο η ελληνική εποπτική αρχή όσο και η ευρωπαϊκή να επανεξετάσει το όλο πλαίσιο λειτουργίας των ΕΠΥ καθώς τελευταία φορά που είχε ασχοληθεί ενεργά με το εν λόγω θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν το 2000.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ