2012-04-13 07:18:28
Φωτογραφία για Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ υπεύθυνο για την προστασία των τουρκικών συνόρων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για την προστασία των συνόρων της χώρας του, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, μετά τα επεισόδιο κατά το οποίο πυρά ερρίφθησαν από τη Συρία εναντίον προσφυγικού στρατοπέδου στο τουρκικό έδαφος, από τα οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι.

«Έχουμε πολλές επιλογές. Μια χώρα έχει δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου απέναντι στις παραβιάσεις των συνόρων», φέρεται ότι δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Χουριέτ, αλλά και άλλες εφημερίδες.

«Επίσης, το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη όσον αφορά τα σύνορα της Τουρκίας βάσει του Άρθρου 5», πρόσθεσε ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον χώρας μέλους θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων των μελών και επιτρέπει τη χρήση ένοπλης βίας. Επίκληση του άρθρου αυτού έγινε μόνο μια φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία από την Κίνα, ο Ερντογάν, δήλωσε ακόμα ότι πυρά ερρίφθησαν από τη Συρία στο τουρκικό έδαφος και προχθές, Τρίτη.

Ο Ερντογάν δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα λάβει μέτρα, τα οποία δεν προσδιόρισε, εναντίον της Συρίας μετά τα πυρά που ερρίφθησαν, τη Δευτέρα, εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού στην επαρχία Κιλίς.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει προσωπική ευθύνη για το θάνατο αμάχων.

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» το θέμα της προστασίας των κρατών μελών της

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» το θέμα της προστασίας των χωρών μελών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου 5 της βορειοατλαντικής συνθήκης για την προστασία των συνόρων της με τη Συρία.

"Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το θέμα της προστασίας των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.

"ΤΟ ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη της προστασίας των συνόρων της Τουρκίας», είχε δηλώσει προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κίνα και έπειτα από την ρίψη πυρών των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Το άρθρο 5 της Συνθήκης προβλέπει ότι εάν μία χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, κάθε μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας οφείλει να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του ΝΑΤΟ και οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συνδράμει την χώρα μέλος που δέχεται επίθεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ