2012-04-13 15:24:03
Φωτογραφία για Για ποια ελληνοτουρκική φιλία μιλάτε;
Παρατράγουδα σημειώθηκαν σε έκθεση ζωγραφικής, παρουσία του προέδρου της Συνταγματικής Επιτροπής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουρχάν Κουζού Δηλώνοντας την ευτυχία του που βρίσκεται στην Κομοτηνή και ευχαριστώντας τον καταγόμενο από τα Αρριανά βουλευτή του AKP Μεχμέτ Μουεζίνογλου, γιατί ανέλαβε την πρωτοβουλία να τον ξεναγήσει στη Θράκη, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά, χαιρέτισε την τελετή εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και βουλευτής ΑΚΠ Κωνσταντινούπολης καθηγητής Μπουρχάν Κουζού.

Το τριήμερο φιλίας άρχισε με τα εγκαίνια της μικτής έκθεσης ζωγραφικής στην οποία συμμετέχουν με τα έργα του 20 Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες, ορισμένοι από τους οποίους βρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια.

Ο λόγος δόθηκε πρώτα στον κ. Κουζού, ο οποίος έκανε γνωστό ότι βρίσκεται για πρώτη φορά στην περιοχή, αλλά όπως είπε «δε νιώθω ξένος, είμαι γαμπρός στην Κεσσάνη, οπότε βρίσκονται πολύ κοντά σας, είμαστε συντοπίτες γείτονες»
. Ο ίδιος έχει βρεθεί ξανά σε έκθεση του συλλόγου στην Άγκυρα, γιατί όπως ανέφερε, «δίνουμε μεγάλη σημασία στην ελληνοτουρκική φιλία. Στο παρελθόν στην ιστορία έχουμε γίνει κάποια βήματα, αλλά αυτό δεν αρκεί, πρέπει οι λαοί να μην παραμένουν προσκολλημένοι στις αγκυλώσεις αλλά να τις ξεπεράσουν. Σκεφτείτε μία πολυκατοικία αν έχετε κάποιο πρόβλημα στον πρώτο που θα πάτε θα είναι ο γείτονά σας. Εδώ και 10 χρόνια που κυβερνούμε την Τουρκία έχουμε δώσει σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις γειτονίας Οι πολιτισμοί μας έχουν επηρεαστεί πολλοί ο ένας από τον άλλον και γι’ αυτό βρίσκονται πολύ κοντά».

Όσο όμως η τελετή εγκαινίων εξελίσσονταν στη λέσχη Κομοτηναίων έξω από αυτή πραγματοποιούνταν μία άλλου είδους έκθεση με εικόνες της ιστορίας. Ομάδα 20 περίπου ατόμων παρατάχθηκε λίγα μέτρα μακριά από τον εκθεσιακό χώρο με μια ιδιότυπη πικετοφορία, κρατώντας αντίγραφα από πίνακες ζωγραφικής και εικόνες, όπως «Επέτειος της εξόδου του Μεσολογγίου», «Κρυφό σχολείο», «Σφαγή της Σαμοθράκης» και άλλες. Αρχικά η προσέγγιση της ομάδας εμποδίστηκε από την αστυνομία, που βρίσκονταν στο χώρο με ισχυρή δύναμη για να αποτρέψει παρατράγουδα.

Οι διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» Νεκτάριος Δαπέργολας, πλησίασαν όσο ήταν δυνατόν και μοίρασαν φυλλάδια στα οποία αποκαλούνταν ως «Κίνηση πολιτών για τη σωτηρία της τέχνης από το τουρκοελληνικό σουργελιστάν».

Στο φυλλάδιο αναφέρονταν ως εξής: «Επειδή έχουμε ως πολίτες κουραστεί από τις αφόρητες γελοιότητες, τις υποκρισίες και τις αθλιότητες του τουρκοελληνικού ψευτοδιαλόγου, δεν θα αντιτάξουμε λογικά συγκρατημένη επιχειρηματολογία στη νέα παράσταση που ήρθε στην πόλη μας. Στο καταγέλαστο αυτό μπουλούκι, που δεν ντρέπεται να επικαλείται και την τέχνη για τη δύσωδη στοχοθεσία του, όπως και στο άλλο μπουλούκι που παριστάνει το …φιλότεχνο κοινό, λέμε μία κουβέντα μονάχα: η τέχνη δεν είναι εργαλείο άσκησης οποιασδήποτε πολιτικής, αλλά συνιστά έκφραση της πιο βαθειάς ανθρώπινης ουσίας.Για ποια ελληνοτουρκική φιλία μιλάτε;»

Αυτούς τους λαούς τους χωρίζουν πολλά πάρα πολλά! Καλή η τέχνη αλλά οι σφαγές και τα 400 χρόνια σκλαβιάς δε ξεχνιούνται από τον ελληνικό λαό…
prionokordela.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ