2012-04-13 16:15:03
Φωτογραφία για ΚΟΣΜΑ: ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ *ΒΙΝΤΕΟ*
Η MVP του τελικού του Κυπέλλου βόλεϊ, Σοφία Κοσμά, μίλησε στο "woop.gr" λίγο μετά την κατάκτηση του τροπαίου από τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά:

Είναι 18 χρονών. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, αποφάσισε να αφήσει το Μαρκόπουλο για να φορέσει τα «ερυθρόλευκα».

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε την πρώτη της συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου. Κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό.

Αλλά αυτό δεν της ήταν αρκετό, και πετυχαίνοντας δεκαεννέα πόντους με τέσσερις άσους, «αποφάσισε» να αναδειχτεί και πολυτιμότερη παίκτρια του τελικού.

Με όπλα της το ταλέντο, τον ενθουσιασμό, και την «παιδικότητά» της γίνεται ανίκητη, πολύτιμη και ...Κυπελλούχος!

Ο Ολυμπιακός μετά τη Σάμο την περσινή σεζόν, κυριάρχησε και στην Πρέβεζα, όπου κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του συλλόγου. Πως βίωσες την παρθενική σου συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου;


«Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Δύο χρόνια πριν, όταν αγωνιζόμουν στο Μαρκόπουλο, είχα την ατυχία να τραυματιστώ στο Κύπελλο. Ήταν απίστευτη εμπειρία, και τα συναισθήματα, ιδίως όταν τελείωσε ο αγώνας, ήταν πρωτόγνωρα και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Χαίρομαι πολύ που βοήθησα κι έδωσα κι εγώ, μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια, τον καλύτερό μου εαυτό γι’ αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα».

Η κατάκτηση του Κυπέλλου αποκτά για σας μεγαλύτερη αξία λόγω του ότι αντίπαλος στον τελικό ήταν ο Παναθηναϊκός;

«Αυτό είναι σίγουρο. Ξέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστεί. Έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα και Κύπελλα, πολλά νταμπλ, και κάθε χρονιά έχει τουλάχιστον έναν τίτλο. Εμείς είμαστε διπλά ευτυχισμένες που καταφέραμε να τις κερδίσουμε. Αυτή ήταν και μία ιστορική νίκη για τον Ολυμπιακό καθώς δεν έχει καταφέρει να νικήσει ποτέ τον Παναθηναϊκό σε τελικό Κυπέλλου. Γι’ αυτό η νίκη μας αποκτά μεγαλύτερη αξία και μας δίνει περισσότερη χαρά».

Σε προσωπικό επίπεδο, κατάφερες ν ' αναδειχτείς πολυτιμότερη παίκτρια του τελικού, ούσα μάλιστα και η νεαρότερη που το 'χει καταφέρει αυτό και μάλιστα στην παρθενική σου συμμετοχή σε τελικό. Το περίμενες;

«Δεν το περίμενα με τίποτα. Αυτό που έχω πει και θα το ξαναπώ, γιατί το πιστεύω ακράδαντα, είναι ότι δεν είμαι εγώ η MVP. Όλα τα κορίτσια εκείνη την ημέρα ήταν MVP. Όλες παίξαμε πάρα πολύ καλά, κι αν μία δεν έκανε αυτό που έπρεπε, τότε δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, εγώ προσωπικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί είναι ένας πολύ τιμητικός τίτλος αυτός για μένα, κι ακόμη τον χαίρομαι!».

Σε ποιον τον αφιερώνεις τον τίτλο της MVP;

«Στα κορίτσια, φυσικά, γιατί είμαι πολύ υπερήφανη για εκείνες».

Το τρόπαιο;

«Το τρόπαιο το δικαιούνται οι γονείς μου...»

Ο Ολυμπιακός φέτος στηρίχτηκε στην ικανότητα ορισμένων έμπειρων παικτριών, αλλά και στο ταλέντο των νεαρότερων. Πιστεύεις πως αυτό ήταν και το "κλειδί" της επιτυχίας;

«Ναι, αυτό ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας. Υπήρχαν στην ομάδα έμπειρες παίκτριες, οι οποίες μπορούσαν να βοηθήσουν τις νεαρότερες να εξελιχθούν και σταθούν σ’ αυτό το επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, ήταν κι ένα «ρίσκο» η συμμετοχή πολλών νεαρών κοριτσιών, το οποίο όμως βγήκε σε καλό. Αν δε δοθούν τώρα ευκαιρίες στις νεαρότερες κοπέλες, δε θα δοθούν ποτέ».

Στην αρχή της χρονιάς ήσουν επιφυλακτική για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού. Ωστόσο, τ' αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα λειτούργησε πολύ νοικοκυρεμένα και εντέλει επιτυχημένα. Τώρα που βίωσες την εμπειρία, έπειτα από μία ολόκληρη σεζόν, ποια είναι η "γεύση" που σου έμεινε;

«Όταν πήρα τη μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό, κι εγώ αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια ήμαστε επιφυλακτικές, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε την περσινή σεζόν. Ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα εφέτος. Η γεύση που μου μένει, είναι πάρα πολύ γλυκιά. Νιώθω έντονη συγκίνηση κι έχω δεθεί πολύ με την ομάδα και με τα κορίτσια».

Πέρυσι, ακόμα μια νεαρή αθλήτρια, η Έυα Χαντάβα, αναδείχτηκε πολυτιμότερη παίκτρια του τελικού, κι έπειτα συνέχισε την καριέρα της στο εξωτερικό. Υπάρχει κάτι τέτοιο στο μυαλό σου;

«Έχω πει ότι το εξωτερικό θέλω να είναι το επόμενη βήμα στην καριέρα μου και μακάρι να το καταφέρω. Αν και απ΄ ότι μαθαίνω τα πράγματα στο εξωτερικό δεν είναι και πολύ καλύτερα... Πιστεύω όμως ότι στην Ελλάδα ζούμε μία πολύ δύσκολη εποχή κι όποιο νέο παιδί καταφέρει να φύγει, θα είναι προς όφελός του».

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα; Το βόλεϊ υπάρχει μέσα στα σχέδιά σου;

«Προτιμώ να μην σκέφτομαι τόσο μακροπρόθεσμα. Το μόνο που θέλω είναι να έχω υγειά. Βόλεϊ θα παίζω μέχρι τη στιγμή που θα με κρατάνε τα πόδια μου, γιατί είναι κάτι που το αγαπώ πάρα πολύ. Το πρωταρχικό είναι να έχω υγεία».

Εκτός από το βόλεϊ με τι άλλο ασχολείσαι;

«Σπουδάζω κοινωνική ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ήταν λίγο δύσκολα να τα συνδυάσω, γιατί μένω πολύ μακριά (Ωρωπό), και οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Κάθε μέρα είχα προπόνηση, κάποιες ημέρες και διπλές, και παρακολουθούσα όσο μπορούσα τα μαθήματά μου. Ήμουν όσο το δυνατόν πιο συνεπής».

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Όπως όλα τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία. Μ’ αρέσει πολύ να πηγαίνω σινεμά και βόλτες με τις φιλές μου».

Πως θα περάσεις τις διακοπές του Πάσχα;

«Οικογενειακά στο χωριό μου, λίγο έξω από την Τρίπολη».

Για να δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Σοφία Κοσμά, πατήστε ΕΔΩ olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ