2013-12-27 06:45:09
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Το 2014 είναι χρονιά εκλογών
Τον Νοέμβριο του 2014 οι αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να ανανεώσουν ολόκληρο το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και 33 από τους 100 γερουσιαστές που υπηρετούν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η προεκλογική αυτή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητα του να σημειώνει σημαντική πτώση, τους τελευταίους μήνες. Εάν το αρνητικό κλίμα για την αμερικανική κυβέρνηση συνεχιστεί την χρονιά που θα διανύσουμε, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικό για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ρεπουμπλικανός Τζον Μπέινερ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος του ευελπιστούν ότι δίνοντας έμφαση στην προβληματική μεταρρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΗΠΑ, που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα, θα πετύχουν αύξηση των εδρών της παράταξης τους στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

OBAMA

Οι δημοκρατικοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι η δημόσια αποδοχή της μεταρρύθμισης θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποτυχία μας να ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία του νέου προγράμματος, έχει ρίξει την ευθύνη στην πλάτη του δημοκρατικού κόμματος, ανεξάρτητα με τις προσπάθειες που κάνουν, απλά και μόνο επειδή βγήκαν μπροστά και στήριξαν την μεταρρύθμιση αυτή».

Ο αμερικανός αναλυτής, Τζον Φόρτιερ, υποστηρίζει ότι στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα πάντα χάνει έδρες και η απώλεια αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην συνέχιση της μεταρρύθμισης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η δυσαρέσκεια των αμερικανών απέναντι στο Κογκρέσο είναι έντονη, κυρίως μετά το κλείσιμο του αμερικανικού δημοσίου πριν από μερικούς μήνες, αναφέρει ο Πίτερ Μπράουν, αναλυτής του ερευνητικού κέντρου Κουινίπιακ.

«Οι αμερικανοί είναι εξοργισμένοι. Βλέπουν αυτά που γίνονται στην Ουάσιγκτον και ξύνουν τα κεφάλια τους διερωτώμενοι “μπορούν άραγε αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν κάτι;”», υποστηρίζει ο αναλυτής Μπράουν.

Παράλληλα, τα μέλη του Κογκρέσου που χαίρουν της υποστήριξης της συντηρητικής παράταξης “Tea Party” έχουν δεχθεί και τις περισσότερες επικρίσεις από μέρους των αμερικανών και το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια εσωκομματική αντιπαλότητα μεταξύ των μελών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, δηλώνει ο ρεπουμπλικανός αναλυτής Φορντ Ο’ Κόνελ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πολλοί μετριοπαθείς ρεπουμπλικανοί είναι εξοργισμένοι με τα μέλη του “Tea Party” και όχι μόνο με τους δημοκρατικούς. Και το ερώτημα είναι το εξής: είναι διατεθειμένοι (το Tea Party) να αλλάξουν την τακτική τους και τα μηνύματα που στέλνουν στον κόσμο;»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το πιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των ρεπουμπλικανών και η μεγάλη μάχη, στις εκλογές του Νοέμβρη, θα παιχτεί για τον έλεγχο της Γερουσίας, τονίζουν οι περισσότεροι αμερικανοί αναλυτές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ