2012-04-15 17:09:05
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Θετικό πρώτο βήμα οι συνομιλίες της ομάδας 5+1 με το Ιράν
Οι συνομιλίες που έγιναν χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε διαπραγματευτές από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 αποτελούν "ένα θετικό πρώτο βήμα" για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι διαπραγματευτές συζήτησαν χθες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Βαγδάτη την 23η Μαΐου.

Ο Μπεν Ρόουντς, βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καρθαγένα της Κολομβίας πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως "οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσαν ένα θετικό πρώτο βήμα, ότι υπήρξε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, ότι οι Ιρανοί ήλθαν στο τραπέζι και ενεπλάκησαν σε μια συζήτηση για το πυρηνικό τους πρόγραμμα".

Η συμφωνία να γίνει νέα συνάντηση στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα αποτελεί "επιπρόσθετη θετική ένδειξη", πρόσθεσε ο Ρόουντς. Και άλλες χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες του Ιράν με την ομάδα 5+1 (την οποία αποτελούν τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία--, συν τη Γερμανία) τις χαρακτήρισαν "εποικοδομητικές".


Ισραηλινοί και αμερικανοί πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως από πέρυσι ότι δεν αποκλείεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν εάν η Τεχεράνη δεν σταματήσει να εργάζεται σε ορισμένες διαστάσεις της πυρηνικής τεχνολογίας. Η ένταση και οι φόβοι για ένα νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ