2012-04-15 23:31:09
Φωτογραφία για Αντίστροφη μέτρηση για τις τράπεζες
Οιεκκρεμότητες για την ανακεφαλαιοποίησηΤου Γιάννη Παπαδογιαννη - ΚαθημερινήΆρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσητων τραπεζών. Επιτελείο της τρόικας θα βρίσκεται τη Δευτέρα, αμέσως μετά τοΠάσχα, στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Τη Μεγάλη Τετάρτη, τοΥπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια πρώτη δόση μέτρων και το γενικό πλαίσιο τηςανακεφαλαιοποίησης, με στόχο την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτών. 

Πρόκειται για σημαντικό βήμα, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά: θα πρέπει ναεξειδικευθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής, η αρχιτεκτονική του εγχειρήματος, οτρόπος χρήσης των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), καθώς και η εποπτική αναγνώριση τηςφορολογικής ευχέρειας που έχει δοθεί στις τράπεζες για την αντιμετώπιση τηςζημίας. Στελέχη τους υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένουπου εγκρίθηκε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθούνάμεσα όλες οι εκκρεμότητες, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν περιοριστείσημαντικά. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Απριλίου, οι τράπεζες θαπρέπει να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς για τη χρήση του 2011 και απομένουνορισμένες σοβαρές εκκρεμότητες (με σημαντικότερη την αποσαφήνιση του τρόπουαπεικόνισης των νέων ομολόγων). 


Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ευνοϊκή λογιστική απεικόνιση της ζημίας, αλλά καιο διαχωρισμός των απωλειών από το PSI και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των ζημιών και κατ' επέκτασιν τωνκεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση κατά 10 με 15 δισ. ευρώ.Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για τηανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διαμορφωθεί κοντά στα 30 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση με τη νομοθετική πράξη της προηγούμενης εβδομάδας άνοιξε τον δρόμογια την ανακούφιση των τραπεζών, προσφέροντας τη δυνατότηταχορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στηνΕλλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικόσύστημα. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει τις τράπεζες να μπορούν να αποτυπώνουν σταβιβλία τους τα νέα ομόλογα στο 100% της αξίας τους και όχι στην τρέχουσα αξία(η οποία διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα). Με τον τρόπο αυτό οι απώλειεςαπό το PSI περιορίζονται στο περίπου 55% έναντιαπωλειών άνω του 70% αν τα νέα ομόλογα αποτυπώνονταν στη τρέχουσα αξία τους.Επίσης, πλέον, το ΤΧΣ απέκτησε τη δυνατότητα να χορηγεί, κατόπιν απόφασης τηςΤράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προςκεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στη μελλοντικήαύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους. Επιπλέον, το ΤΧΣ απέκτησε τη δυνατότητα ναλαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδει ή εγκρίνει τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διατηρεί σελογαριασμό στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Με τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ολοκληρώθηκε σειρά προπαρασκευαστικώνενεργειών, οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να λάβουμε τα 25 δισ. πουαποτελούν την πρώτη δόση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Θα ακολουθήσει και δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου αμέσως μετά το Πάσχα,η οποία θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης. Στελέχητραπεζών υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 20Απριλίου, οπότε θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών για τη χρήση του 2011 τα οποίαθα περιλαμβάνουν τη ζημία από το PSI και την BlackRock. 

Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεωνλόγω της προεκλογικής περιόδου, που θα μπορούσε να έχε σοβαρές επιπτώσεις στοεγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης. Ως γνωστόν, άμεσα πρέπει να προωθηθούν και οιαυξήσεις κεφαλαίου. 
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ