2012-04-16 11:01:32
Φωτογραφία για Συρία: Έφτασαν οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΗΕ
Έφτασαν στη Δαμασκό οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού "Έφθασαν (την Κυριακή) και θα αρχίσουν να εργάζονται την Δευτέρα το πρωί", δήλωσε ο Κιέραν Ντουάγερ, εκπρόσωπος του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών αρμοδιότητα του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι καλωσορίζει την ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ, όπως δήλωσε η Μπουτάινα Σάαμπαν, εκπρόσωπος Τύπου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο BBC Arabic.

Η πρώτη ομάδα παρατηρητών θα ξεκινήσει σήμερα τις αποστολές της στις πληγείσες περιοχές της χώρας, είπε ο Άχμεντ Φάουζι εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Η Σααμπάν είπε ακόμα πως η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τους επιτηρητές, ο αριθμός των οποίων θα φθάσει τελικά τους 250, όπως συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, ανάλογα με την εθνικότητά τους.


«Η διάρκεια της εργασίας των παρατηρητών και οι προτεραιότητες των κινήσεών τους θα είναι σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση επειδή η Συρία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών εκτός εάν συντονίζει και συμμετέχει σε όλα τα βήματα στο έδαφος», δήλωσε.

«Η Συρία έχει το δικαίωμα [...] να συμφωνήσει ή να μην συμφωνήσει με την εθνικότητα των παρατηρητών», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Στο μεταξύ, ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι την Κυριακή συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Χομς, ενώ μαχητές επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος στο Αλέπο

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην πόλη Αλέπο ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες, μετά την επίθεση ανταρτών σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός βομβαρδίζει εκ νέου συνοικίες της Χομς, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι βομβαρδισμοί της (συνοικίας) Χαλντίγια εντάθηκαν σήμερα το πρωί. Τρεις οβίδες πέφτουν ανά λεπτό» είπε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Αναγνωριστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την συγκεκριμένη συνοικία, διευκρίνισε και πρόσθεσε πως βομβαρδίζεται και η συνοικία Μπαγιάντα, η οποία επίσης ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο στρατός ελέγχει το 70% της Χομς, τρίτης σε μέγεθος πόλης της Συρίας. «Οι συνοικίες της παλιάς πόλης της Χομς δεν έχουν πέσει στα χέρια του καθεστώτος» επισήμανε ο επικεφαλής της οργάνωσης.

«Από την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, δεν έχει σημειωθεί καμιά αλλαγή στο επίπεδο της ανάπτυξης των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Τα οδοφράγματα και τα άρματα μάχης βρίσκονται πάντα εκεί» υπογράμμισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Από την έναρξη της εκεχειρίας πριν από τρεις ημέρες, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι, από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Αν και οι μάχες είναι λιγότερο σφοδρές, ο στρατός δεν έχει αποσύρει ακόμα τα άρματα μάχης όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ που θα φτάσουν την Κυριακή στη Συρία για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή, αφού δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και την αντιπολίτευση.

«Αν δεν υπάρξει εκεχειρία δεν θα υπάρξει και έναρξη της πολιτικής διαδικασίας: αυτή η αποστολή θα είναι μια από τις δυσκολότερες που έχει αναλάβει ποτέ ο ΟΗΕ» τόνισε διπλωμάτης.

Η απόφαση 2042 που υιοθετήθηκε το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δίνει το πράσινο φως για την αποστολή τις επόμενες ημέρες 30 στρατιωτικών άοπλων παρατηρητών, καθιστά υπεύθυνη για την ασφάλειά τους την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Όμως, μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, πολλοί δυτικοί πρεσβευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για την βούληση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σεβαστεί τον τερματισμό των βιαιοτήτων, ο οποίος ισχύει από την Πέμπτη.

Οι πρώτοι παρατηρητές, περίπου έξι, αναχώρησαν άμεσα μετά την υιοθέτηση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένονται στη Συρία την Κυριακή, σύμφωνα με τον Κιέραν Ντουάιερ εκπρόσωπο του τμήματος επιχειρήσεων του ΟΗΕ για την διατήρηση της ειρήνης.

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες άλλοι 25. Αν η εκεχειρία διαρκέσει, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως ο αριθμός τους θα φτάσει τους 250 και θα διαθέτουν μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας.

Οι παρατηρητές αυτοί θα προέλθουν κυρίως από τις μονάδες των Κυανόκρανων που επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα και αν διαθέτουν έμπειρο προσωπικό, διευκρίνισε ο Ντουάιερ.

Πρώτος στόχος της αποστολής είναι «η δημιουργία ενός επιχειρησιακού γενικού επιτελείου» στην Δαμασκό, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση «για να καταλάβουν και οι δύο πλευρές ποιος θα είναι ο ρόλος της επιτήρησης και για να εγκαταστήσουν ένα σύστημα ελέγχου».

Επίσης, θα μεταβούν και σε άλλες πόλεις της Συρίας για να αποφασίσουν που εγκαταστήσουν τις βάσεις τους ώστε να επιτηρούν το σύνολο των συριακών εδαφών.

Η πρώτη ομάδα των παρατηρητών θα έχει καθημερινές επαφές και θα ελέγχει αν οι βιαιότητες έχουν πραγματικά σταματήσει.

Οι παρατηρητές θα δίνουν αναφορά στον Κόφι Ανάν και στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να μπορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκτιμά την κατάσταση και να αποφασίζει τα επόμενα βήματα της αποστολής.

Ο Κ.Ανάν θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο των έξι σημείων, «οι παρατηρητές δεν θα έχουν πολιτικό έργο, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά», τόνισε ο Ντουάιερ.

«Η αναζωπύρωση της βίας προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για τη βούληση του συριακού καθεστώτος να σεβαστεί την εκεχειρία» τόνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

«Οι βιαιότητες περιορίστηκαν, αλλά οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Χομς επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες για το αν πραγματικά το συριακό καθεστώς έχει δεσμευτεί» είπε ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ