2014-01-24 17:03:11
Φωτογραφία για Στα χαρακώματα οι φαρμακοποιοί
Αιτία πολέμου χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί την ανυποχώρητη στάση του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη σχετικά με την απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και την πώληση αυτών σε... σούπερ μάρκετ. Προαναγγέλλουν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις.

Μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση για το θέμα την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επιτίθεται σφοδρά στον κ. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι «δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, από την ενασχόληση του υπουργείου Ανάπτυξης με τα φάρμακα που αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου Υγείας και μάλιστα εκφράζοντας άποψη αντίθετη από την επίσημη θέση του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δ. Λιντζέρη».

«Στα φάρμακα δεν ισχύει η λαϊκή ρήση ''ολίγον έγκυος''. Τα φάρμακα είναι φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχουν ωφέλειες και διαπιστωμένες παρενέργειες και η χορήγηση, η αποθήκευση και η διακίνηση τους, πρέπει να γίνεται με συγκριμένες προϋποθέσεις και από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως είναι οι φαρμακοποιοί», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ.


Διερωτάται ακόμη «σε ποια βάση μπορεί να ξεκινήσει ένας ενδεχόμενος διάλογος με έναν υπουργό που εκ των προτέρων χαρακτηρίζει και μέσω των υφισταμένων του, την άλλη πλευρά συντεχνία» και κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι περιέργως εμμένει σε θέσεις που καταρρίπτονται από την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ όπου αναφέρεται ότι σε χώρες όπου υπάρχει κεντρικός έλεγχος τιμών οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης επισημαίνει ότι «δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να αδιαφορεί λογω τρόικας για την επιστημονική άποψη του ΕΟΦ, των πανεπιστημιακών και των επιστημόνων φαρμακοποιών».

«Από τον υπουργό Ανάπτυξης ζητάμε», τονίζει, «να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητας του, που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και αύξηση θέσεων εργασίας».

«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με το κλείσιμο των φαρμακείων που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ας μας στηρίξει ο υπουργός να πληρωθούμε τα παλιά χρέη , να ενισχυθεί η ρευστότητα μας, να συμβάλλει στη συνένωση των φαρμακείων με φορολογικά και άλλα κίνητρα και τότε το υπουργείο του θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του. Η ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας δυνατότερους τους μεγάλους και σβήνοντας τους μικρούς. Εάν έστω και μια γραμμή από αυτά που ευαγγελίζεται ο ΟΟΣΑ, προχωρήσει , οι φαρμακοποιοί ξεκινούν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις», καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ