2014-01-24 23:02:44
Φωτογραφία για Υπόθεση Chinaleaks: Οι offshore των Κινέζων μεγιστάνων της ενέργειας και οι συλλήψεις όσων αντιδρούν
Διεθνή αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τις δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες που διατηρούν συγγενείς των Κινέζων μεγαλοστελεχών του Κομμουνιστικό Κόμματος Κίνας, από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ωστόσο έρχεται μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη που αφορά στις offshore εταιρείες, τις οποίες έχουν δημιουργήσει και οι «μεγιστάνες» των τριών μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας της Κίνας.

Σύμφωνα με την ICIJ, οι μεγιστάνες της ενέργειας στην Κίνα, δημιούργησαν δεκάδες offshore στα νησιά Κουκ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλους όμορους φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να κρύβουν κεφάλαια το διάστημα 1995 και 2008, αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, σε ρεπορτάζ της.

Ποιοι ανήκουν στη «φράξια του πετρελαίου» του Κομμουνιστικού Κόμματος -Ποιες είναι οι εταιρείες-κολοσσοί

Η δύναμη του ενεργειακού τομέα στην Κίνα, είναι τόσο μεγάλη ώστε ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για «φράξια του πετρελαίου» μέσα στο ΚΚ Κίνας, την οποία απαρτίζουν όλοι όσοι έχουν διατελέσει σε στελεχικές θέσεις στις εταιρείες αυτές και στον κομματικό μηχανισμό. Η ενεργειακή τριάδα, αποτελείται από:


Την Petrochina που απασχολεί 1,7 εκατ. εργαζόμενουςΤην Sinopec που βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά την χρηματιστηριακή τους αξίαΤην CNOOC που εκμεταλλεύεται υποθαλάσσια κοιτάσματαΜεγάλη εταιρεία πετρελαίου, φυλάκισε Κινέζο «μαέστρο» των offshore για να του πάρει την αυτοκρατορία του

Οι τρεις μεγάλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, φαίνεται πως απολαμβάνουν σημαντική αυτονομία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις κάνουν «ανοίγματα» χωρίς καν την έγκριση του Πολιτικού Γραφείου, ενώ σε μια περίπτωση, μεγάλη εταιρεία δεν δίστασε να φυλακίσει Κινέζο μεγιστάνα με «ειδικότητα» στις offshore εταιρείες, προκειμένου να του αποσπάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Συγκεκριμένα, ο Σαν Τιανγκάνγκ ο οποίος ίδρυσε δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες στα νησιά Καϊμάν, τις Βερμούδες και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, φτιάχνοντας περιουσίες σε ξενοδοχεία, ηλεκτρονικές συσκευές και κατέληξε μεγιστάνας του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να «ενοχλήσει» την εταιρεία-κολοσσό Sinopec. Ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι η Sinopec συνωμότησε με την αστυνομία για να μείνει στην φυλακή επί πέντε χρόνια, περίοδο την οποία κατάφεραν να του υφαρπάξουν μια offshore εταιρεία η οποία έλεγχε σε μεγάλο βαθμό τις πετρελαϊκές του μετοχές, ενώ κατέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια. Η απάντηση της Sinopec ήταν αφοπλιστική: Υποστήριξε πως αρμόδια για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι η κινεζική Δικαιοσύνη και όχι τα αμερικανικά δικαστήρια και πως ακόμη και εάν ισχύουν όσα είπε ο Σαν, αυτό αποτελεί επιχειρησιακή πρακτική που δεν έχει να κάνει με εκβιασμούς, βασανιστήρια και απαγωγές όπως εκείνος υποστηρίζει.

Ακτιβιστής «τόλμησε» να ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια και συνελήφθη

Ενδεικτική, για τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην Κίνα, είναι η περίπτωση του δικηγόρου, Σου Ζιγιόνγκ ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Νέων Πολιτών, μιας οργάνωσης που ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια και καταπολέμηση της κρατικής διαφθοράς. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ήταν να συλληφθεί με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης. Μεταξύ άλλων, ο Σου και άλλα μέλη της Κίνησης, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δημοσιοποίηση που αποκαλύπτουν τις τεράστιες περιουσίες συγγενών της κινεζικής ελίτ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα να κάνει λόγο για «σχέδιο» εχθρικών δυνάμεων.

Πηγή:  iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/140195#ixzz2rJx5MvNz
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ