2014-01-25 01:28:07
Φωτογραφία για Β. Καπερνάρος: «Τα πάντα για τους αριθμούς, όχι για τους ‘Έλληνες»
«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση Σαμαρά αποδεικνύει ότι ως μοναδικό στόχο έχει τους αριθμούς και όχι τη βελτίωση της τραγικής ζωής των Ελλήνων.

Η έκθεση του ΚΕΠΕ, που προτείνει την κατάργηση ακόμη και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όχι απλώς δεν μειώνει την ανεργία, αλλά σπρώχνει στην απόγνωση και την εξαθλίωση όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους.

Έδιωξαν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στο εξωτερικό και σήμερα λένε σε αυτά που έμειναν ότι ήρθε και τυπικά το τέλος τους.

Αυτό λέγεται «Depress» Story».

Σας επισυνάπτω το κείμενο της Ερώτησης μου:

Ερώτηση και Α.Κ.Ε

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

• Οικονομικών

• Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

• Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Σχετικά με την Έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για την κατάργηση του κατώτατου μισθού»


Ενώ, η Ελλάδα, κατέχει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων, όπου καταγράφονται σχεδόν 6 στους 10 νέους, χωρίς εργασία, το Κ.Ε.Π.Ε, το οποίο λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, με έκθεση που παρουσίασε, προτείνει ανάμεσα στα άλλα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Χώρα μας, τα εξής:

1. Για νέους ανέργους 15-24 ετών (15-29 ετών ο διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητά του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες). Παράλληλη ενίσχυση της δράσης του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ).

2. Δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν άνεργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης δήλωσε πρόσφατα, ότι: «Τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες είχε φτάσει ακόμη και στο 40,47%, το Νοέμβριο κατέβηκε στο 20,57%, ενώ το Δεκέμβριο μειώθηκε περαιτέρω στο 18,95%».

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 60.500 το 2012 και την 1/1/2013 έφτασε τους 11,06 εκατομμύρια κατοίκους. Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ την ίδια χρονιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα πάνω από 44.000 κάτοικοί της.

Επειδή, με βάση το άρθρο 22 του Συντάγματος §1 το Κράτος οφείλει να προστατεύει την εργασία και να μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωσή τους.

Επειδή, με βάση το άρθρο 21 του Συντάγματος §3 το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

Επειδή, με βάση του άρθρο 21 του Συντάγματος §5 ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.

Επειδή η ανεργία και δη αυτή των νέων είναι, το μείζων πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Πολιτεία και η κοινωνία μας/

Επειδή με βάση τα άρθρα 653 και 654 του Α.Κ, ο μισθός είναι ουσιώδες στοιχείο για την ύπαρξη και σύναψη εργασιακής σχέσης.

Ερωτάσθε:

1. Η έκθεση του Κ.Ε.Π.Ε, πόσο κόστισε και σε ποιες μελέτες βασίστηκε για να εκπονηθεί; Να καταθέσετε τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

2. Σε τι είδους εργαζομένους αναφέρετε η έκθεση του Κ.Ε.Π.Ε; Ποια η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των «εργαζομένων» αυτών, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος; Ποιος θα έχει την ευθύνη, σε ένα εργατικό ατύχημα;

3. Πώς στοχεύετε σε ανάπτυξη, όταν οδηγείτε με τέτοιες αποφάσεις στο εξωτερικό αλλά και στη φτώχεια τη νέα γενιά; Ποιος θα καταναλώσει; Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει στην Ελλάδα, όταν η κυβέρνησή σας, προωθεί σχέδια για ανασφάλιστη και χωρίς αμοιβή εργασία για τους νέους;

4. Ανακτάτε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των περίφημων «αγορών» με τέτοιες προτάσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία;

5. Πώς γίνεται, να κηρύσσει τον «ανένδοτο», ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία ο κ. Βρούτσης και από την άλλη η έκθεση του Κ.Ε.Π.Ε να προτείνει ανασφάλιστη και χωρίς αμοιβή εργασία; Έχετε, στοιχεία για ανασφάλιστη και χωρίς αμοιβή εργασία, ακόμα και σε δομές του Δημοσίου;

6. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ