2012-04-17 17:04:51
Φωτογραφία για Οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για ρυθμίσεις δανείων - υπερχρεωμένα νοικοκυριά...!!!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΤις πέντε προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή, κεντρική θέση στις οποίες κατέχουν οι προτάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ρυθμίσεις δανείων, παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά για τις «δημοσιονομιώς ισοδύναμες» προς τα σημερινά μέτρα, προτάσεις που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει για την ανάκαμψη της οικονομίας.Οσον αφορά στην ανεργία των νέων: «Στόχος και δέσμευση μας είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014 όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεύτερο σχετικό σημείο είναι η ανάγκη ν' αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Ήδη μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές που έχουμε κάνει, έχουμε διασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα για τον τομέα αυτόν και αυτό που ζητάμε είναι άλλα 150 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατ.».


Για την καθολική υγειονομική προστασία: «Δέσμευσή μας, εφικτή και εφαρμόσιμη, είναι η καθολική υγειονομική προστασία. Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ένσημα που πρέπει να έχουν κολληθεί, με μεροκάματα που πρέπει να έχουν γίνει ή με διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο. Άρα, κάθε πολίτης άνεργος ή με χαμηλό εισόδημα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και άλλους όρους, έχει πλήρη πρόσβαση στο γιατρό, στο φάρμακο, στο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να έχει την εποπτεία όλης αυτής της διαδικασίας, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία φυσικά μπορούν να υλοποιήσουν αυτή τη δέσμευση. Η δαπάνη καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς και από τον ΟΑΕΔ, ενώ η εκτίμησή μας είναι ότι θ' απαιτηθούν πολύ λίγοι πρόσθετοι πόροι, εφόσον κάνουμε ορθολογική αξιοποίηση των υφισταμένων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Για το δίκτυο κοινωνικής προστασίας υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση στον τομέα της πρόνοιας με στόχο να διαμορφώσουμε το μηχανισμό του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς προστασίας για κάθε πολίτη. Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν, και υπό συνθήκες κρίσης, είναι εφικτό προς το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχουμε το διοικητικό μηχανισμό, συγκροτείται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Δίνω δυο άμεσα παραδείγματα, δυο παραδείγματα τρέχοντα, άμεσης εφαρμογής, άμεσα επεκτάσιμα:

- Το πρώτο είναι το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μην έχουμε στο μυαλό μας το παλιό, κλασικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μέσω των Δήμων. Το νέο πρόγραμμα είναι πολύ πιο φιλόδοξο, επεκτείνεται και καλύπτει 130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται στην πραγματικότητα ο πληθυσμός που εξυπηρετείται από το πρόγραμμα αυτό. Και καλύπτει, όχι μόνο άτομα με αναπηρία ή υπερήλικες, αλλά ανασφάλιστους, συνταξιούχους, καθέναν που έχει ανάγκη από πρακτική, άμεση βοήθεια κατ' οίκον.

- Δημιουργείται επίσης το νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο. Με 50 εκατ. ευρώ, 300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους, μπορούμε να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ, την Εκκλησία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν μια σειρά από δομές κοινωνικής προστασίας, ιδίως γι' αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας είναι σε τέτοια κατάσταση.

Μιλάμε για κοινωνικά παντοπωλεία, ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής αστέγων, δομές παροχής συσσιτίων, υπνωτήρια, τράπεζες χρόνου για εθελοντισμό, γραφεία διαμεσολάβησης, κοινωνικά φαρμακεία και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Εδώ έχουμε κι ένα πολύ σημαντικό κοίτασμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, γιατί εκτός από τις 1.500 θέσεις που ανέφερα μέσα από αυτές τις δομές του εθνικού δικτύου άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, έχουμε και 5.000 νέες θέσεις εργασίας στο νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Δηλαδή μόνο από αυτά μπορούμε να έχουμε 6.500 νέες θέσεις εργασίας».

Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανέφερε ότι «με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με την τρόικα, είναι εφικτό και αυτό διεκδικούμε, να διευρύνουμε αισθητά το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Η μεγάλη καινοτομία, η οποία μετά από τη συζήτηση που έχουμε κάνει θεωρούμε ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί, είναι η άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επαγγελματίες που έχουν την ιδιότητα του εμπόρου, που δουλεύουν προσωπικά οι ίδιοι, δηλαδή που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην προσωπική τους εργασία, που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ.

Αυτοί οι επαγγελματίες, μια μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών, θα υπαχθεί στον υφιστάμενο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άρα όχι στην πτωχευτική διαδικασία, σε μια πιο απλή, πιο ήπια διαδικασία άμεσης διευθέτησης και άμεσης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για μια τομή, για μια πολύ σημαντική αλλαγή.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Ειδικός λογαριασμός για κάθε άτομο έως 1.500 ευρώ, που δε μπορεί να θιγεί. Δε μπορεί να κατασχεθεί, δε μπορεί να παρεμποδιστεί η ανάληψη από το λογαριασμό αυτό. Και όταν ο λογαριασμός είναι κοινός, είναι για παράδειγμα του ζευγαριού, τότε τα 1.500 ευρώ γίνονται 2.000 ευρώ.

Επίσης, προβλέπουμε μια σειρά από ρυθμίσεις, που διευκολύνουν την υπαγωγή στο καθεστώς αυτό, ταχύτερα, χωρίς ν' απαιτείται προηγούμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Τράπεζα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για 5 χρόνια και όχι για τρία χρόνια, και μια σειρά από άλλες διευθετήσεις οι οποίες κάνουν πολύ πιο φιλικό και χρηστικό το πλαίσιο για κάθε πρόσωπο που έχει πρόβλημα, για κάθε επαγγελματία που έχει πρόβλημα.

Το κόστος για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας μειώνεται επίσης δραστικά. Άρα έχουμε μια δέσμη μέτρων η οποία κάνει πολύ πιο αποδοτικό, αποτελεσματικό και προσβάσιμο το νέο καθεστώς για όσους έχουν ανάγκη. Ήδη εκκρεμούν πάνω από 10.000 αιτήσεις και φαντάζομαι ότι τώρα θα έχουμε και μια νέα γενιά αιτήσεων από τους επαγγελματίες».

Για τις ρυθμίσεις των δανείων, ενότητα που αφορά πλέον στο σύνολο του ελληνικού λαού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «εμείς δε δίνουμε υποσχέσεις ανεφάρμοστες, δε λέμε πράγματα που προσκρούουν σε ρητές δεσμεύσεις της χώρας. Λέμε πράγματα εφαρμόσιμα τα οποία δε θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός από το άλλο χέρι, με μεγαλύτερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Λέμε πράγματα τα οποία είναι υπολογισμένα με πολύ μεγάλη ακρίβεια, με ρεαλισμό, πράγματα εφικτά.

Επικοινώνησα σήμερα για μια ακόμη φορά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον κ. Βασίλη Ράπανο, και επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητα και την υποχρέωση που έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, να διευθετεί όλα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ώστε να είναι ωφελημένοι πρωτίστως οι δανειολήπτες, αλλά και οι δανειστές, οι τράπεζες δηλαδή, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να μην μετατρέπεται το δάνειο σε μη εξυπηρετήσιμο, σε «κόκκινο», αλλά να διατηρείται ζωντανό και εξυπηρετήσιμο.

Επαναλαμβάνω ότι έχουν μέχρι τώρα διευθετηθεί 800.000 δάνεια (400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά, πάνω από 150.000 επιχειρηματικά) και η «συμφωνία» που έχουμε ζητήσει να γίνει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών -το «συμφωνία» εντός εισαγωγικών γιατί το δημόσιο έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη βούλησή του- είναι οι διευθετήσεις αυτές να είναι κυλιόμενες και συνεχείς ώστε όποιος πολίτης μπορεί να εξυπηρετήσει με επιεικέστερους όρους το δάνειό του, αυτό στην πραγματικότητα να γίνεται αποδεκτό, γιατί όπως είπα και προηγουμένως έχει σημασία να διατηρείται ζωντανή η λειτουργία του πιστωτικού τομέα.

Το παράδειγμα το δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μίλησα και πάλι σήμερα με τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου βρίσκονται τα στεγαστικά δάνεια του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Θυμίζω ότι με απόφασή μου και με νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, η μηνιαία παρακράτηση για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα έξι δέκατα (6/10) του μηνιαίου μισθού μειώθηκε στο μισό.

Τώρα η ανώτερη μηνιαία παρακράτηση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου είναι μόλις το 30% του μηνιαίου μισθού κι αν το οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνει κι άλλες πηγές, δεύτερο μισθό ή εισοδήματα από ενοίκια για παράδειγμα, όλα μαζί δεν μπορεί να δίνουν πάνω από 40% για την εξυπηρέτηση του δανείου. Άρα το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης δανείου από ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.

Έχουμε επίσης δραστική επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης. Τα στεγαστικά μέχρι και 40 έτη και τα επισκευαστικά μέχρι και 30 έτη και μια σειρά από άλλες διευθετήσεις, που δείχνουν ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και θεσμικό πλαίσιο, λύσεις μπορούν να βρεθούν».

Τα «ισοδύναμα μέτρα» του κ. Σαμαρά

Βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τα «ισοδύναμα μέτρα» που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι δεν ήταν εφαρμόσιμα τα δύο μέτρα που πρότεινε ο κ. Σαμαράς όταν έπρεπε να καλυφθεί το κενό των 325 εκατ. ευρώ (να περιοριστούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο κατά τον κανόνα 1:5 και να αυξηθεί η φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

«Στον κανόνα 1:10 ήμασταν και με πίεση της τρόικας πήγαμε ξανά στον κανόνα 1:5, για λόγους λειτουργικούς, γιατί με τον κανόνα 1:10δεν μπορούν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν δεν πάμε σε αυτό, θα έχουμε έναν περιορισμό των προσλήψεων κατά 3.000 άτομα το χρόνο, δηλαδή θα κερδίσουμε το πολύ 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για την αύξηση της φορολογίας στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ., του εξηγήσαμε ότι αυτό σημαίνει αντίστοιχη μείωση του μερίσματος που παίρνει το ελληνικό Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ και αντίστοιχη μείωση του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο εάν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ. Άρα πρόκειται για μέτρο μηδενικού αποτελέσματος, γιατί στην πραγματικότητα αντικαθιστά υφιστάμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τώρα ακούω ότι παρουσιάζει μία δέσμη φορολογικών μέτρων, τα οποία ήδη τα στελέχη του τα έχουν παρουσιάσει και τα οποία ούτως ή άλλως βλέπουμε να έχουν ένα κόστος που ξεπερνά τα 9 δις. ευρώ. Ήδη δηλαδή, εάν υιοθετήσουμε τη λογική του κ. Σαμαρά, τα μέτρα του Ιουνίου για τα επόμενα χρόνια που εμείς προτείνουμε να είναι τρία, όπως ξέρετε -γιατί έχω προτείνει να μη σταματήσει η προσαρμογή το 2014 αλλά να επεκταθεί το 2015- θα πρέπει να αναζητήσουμε όχι 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά 20 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τα φορολογικά μέτρα του κ. Σαμαρά.

Εάν προσθέσουμε και άλλα μέτρα, μέσα από τη λογική των «ισοδύναμων», τότε θα πρέπει ο ελληνικός λαός να βρει από κάπου περικοπή δαπανών ή αύξηση εσόδων όχι 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά 21-22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λέει ο κ. Σαμαράς: "θα αποκαταστήσω τις απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων και τα πολυτεκνικά επιδόματα". Πολύ σωστό! Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι αδικίες που έχουν γίνει, δεν είναι μόνον αυτές οι απώλειες που πρέπει να αποκατασταθούν.

Ποιοι είναι αυτοί; Το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων. Έχουμε μειωμένα επιδόματα ανεργίας και ο πρώτος στόχος θα ήταν να αυξηθούν, να αποκατασταθούν τα επιδόματα ανεργίας.

Έχουμε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που πληρώνουν έκτακτους φόρους λόγω της κρίσης, έκτακτες εισφορές, ειδικά τέλη. Αυτά έχουμε δεσμευθεί ότι θα καταργηθούν σταδιακά, γιατί θέλουμε μέσα από τη δημοσιονομική αποκατάσταση της χώρας πρωτίστως να καλύψουμε αδικίες και ανισότητες, να αποκαταστήσουμε απώλειες και αδικίες. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται σύστημα, σχέδιο, υπευθυνότητα και μία λογική σειρά.

Εμείς δε θα παρακολουθήσουμε, λοιπόν, αυτή την πρόχειρη παλαιοκομματική προσέγγιση του κ. Σαμαρά. Οι προτάσεις μας είναι στοχευμένες, υπεύθυνες και τις παρουσιάζουμε ανά κεφάλαιο μόλις είμαστε σίγουροι ότι αυτό που λέμε είναι εφικτό, είναι χρηματοδοτήσιμο, είναι εφαρμόσιμο».

Πηγή / ΕΘΝΟΣ communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ