2014-04-24 15:43:38
Φωτογραφία για Εκδήλωση μνήμης για τον Ελληνοκύπριο γιατρό Χρίστο Γ. Φραγκίδη
Ο Σύνδεσμος Αχαΐας Κύπρου «Αχαιών Ακτή», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των τιμητικών παρουσιάσεων προσωπικοτήτων, που... ορμώμενοι από τη Μεγαλόνησο διέμεναν στην πόλη μας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών συνδιοργανώνει εκδήλωση Μνήμης, για τον διακεκριμένο ιατρό Χρίστο Γ. Φραγκίδη.

Ο Χρίστος Γ. Φραγκίδης, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και μετά την τουρκική εισβολή, επέλεξε να διαμείνει στην Πάτρα. Υπηρέτησε το λειτούργημα του ιατρού, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ήθους και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Για την προσωπικότητά του θα μιλήσουν ο δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Α. Μούλιας, η φιλόλογος Φωτεινή Σ. Τζουανοπούλου και η ιατρός, συντονίστρια δ/ντρια, βιοπαθολογικού – βιοχημικού Καραμανδανείου και πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Κατερίνα Γατοπούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 και ώρα 20.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΄΄ Αγοράς Αργύρη ΄΄ (Αγίου Ανδρέου & Αράτου).


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ

Ο Χρίστος Γ. Φραγκίδης γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1950 στον Αμίαντο κοντά στην Αμμόχωστο. Ηρθε στην Ελλάδα το 1969 για σπουδές. Ήταν από τους σοβαρότατα πληγέντες από την εισβολή στην Κύπρο στην διάρκεια της οποίας έχασε τον πατέρα του και την περιουσία του. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που πήγε εθελοντής στην Κύπρο, όμως τότε δεν επετράπη η απόβαση στο νησί.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και απέκτησε το τίτλο του Ειδικού Παθολόγου το 1980. Αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1988, άσκησε το λειτούργημα επί 36 συναπτά έτη, έχοντας ιατρική προϋπηρεσία και κλινική εμπειρία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», όπου οργάνωσε και διεύθυνε από το 1999 έως το 2007 Αντιυπερτασικό και Αντιλιπιδαιμικό Ιατρείο.

Επιμελήθηκε πλήθος επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένες σε ελληνικά περιοδικά και στη διεθνή βιβλιογραφία, ενώ συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια και συμπόσια με επιστημονικές εργασίες-ανακοινώσεις και ομιλίες. Συμμετείχε σε ευρεία ερευνητική δραστηριότητα και διεθνή πρωτόκολλα από το 1982 έως το 2004 ως επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Φαρμακολογίας και της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Υπήρξε συγγραφέας έξι ιατρικών επιστημονικών και ιστορικών βιβλίων, ενώ έλαβε έξι ειδικές τιμητικές διακρίσεις προσφοράς, επαίνους και βραβεία επιστημονικών εργασιών. Το 1982, τιμήθηκε με Ειδικό Έπαινο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Από το 2007 έως το 2009, ήταν Αντινομάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αντίληψης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.

Από το 2012 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε μάλιστα μεταβεί στην Αμερική για μεταμόσχευση ήπατος. Αφησε την τελευταία του πνοή την 8η Φεβρουαρίου 2013, στις 7 το πρωί σε Ιδιωτική Κλινική της Πάτρας όπου νοσηλευόταν. Αγάπησε την Πάτρα σαν την γενέτειρά του. . "Ήρθα για σπουδές και ξέμεινα... Μας πέτυχε εδώ ο πόλεμος και εμείς οι Βαρουσιώτες δεν γυρίσαμε πίσω...", έλεγε. "Έμεινα στην Πάτρα γιατί μου θυμίζει την Αμμόχωστο...", ήταν μια από τις αγαπημένες του φράσεις.

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΕ ΧΡΙΣΤΟ!

achaionakti.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ