2014-04-26 20:51:05
Φωτογραφία για Γ. Σούρλας: Οι προσεχείς εκλογές αφετηρία για την  αναγέννηση του πολιτικού συστήματος
Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, στην παρουσίαση του βιβλίου του... «Για ένα νέο Πολιτικό Σύστημα» στη Ρόδο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές θέτουν κομματικούς οργανισμούς, υποψηφίους και πολίτες ενώπιων ιστορικών ευθυνών.

Οι εκλογές αυτές πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού συστήματος, με κέντρο αναφοράς τον ενεργό πολίτη, τον υπεύθυνο πολιτικό και κόμματα αρχών.

Με πολιτικούς – πρότυπα, που ανταποκρίνονται στην αρχή «του άρχειν δια του παραδείγματος», που υποτάσσουν το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό, της κοινωνίας και του έθνους και δεν ενδίδουν σε οργανωμένα οικονομικά και άλλα συμφέροντα.

Με όσους είναι αποφασισμένοι να μην σκύψουν, για να ανέβουν στην εξουσία, και να μην λυγίσουν, για να κρατηθούν στην εξουσία· που έχουν συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται δύναμη σύγκρουσης με τις δυνάμεις που συντηρούν και αναπαράγουν το πρόβλημα· που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με το κατεστημένο, τις αθλιότητες, τις αδικίες της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Αυτούς οφείλουν να στηρίξουν οι πολίτες, να γίνουν σύμμαχοι τους στην προσπάθεια για διαφάνεια, που είναι η «αντιβίωση» κατά της διαφθοράς.

Τις προτιμήσεις τους να τις υπαγορεύουν αυστηρά αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και όχι προσωπικά και ρουσφετολογικά συμφέροντα.

Με τις προϋποθέσεις αυτές μπορούμε να προχωρήσουμε τις προσπάθειες για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, την αποκατάσταση του κύρους της εμπιστοσύνης των πολιτικών, με συνταγματικές, νομοθετικές και θεσμικές ρυθμίσεις - αυτές που αναφέρονται στο βιβλίο ή και άλλες- προκειμένου να εξασφαλίσουμε στέρεες δομές πάνω στις οποίες θα μπορεί να οικοδομηθεί ένας σύγχρονος κοινοβουλευτισμός.

Η αναγέννηση του πολιτικού συστήματος εντάσσεται στις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή, όπως άλλωστε κάνουμε και με τη σημερινή συζήτηση». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ