2014-05-12 23:37:04
Φωτογραφία για Mέσα στο 2016 η άντληση πετρελαίου για το Κατάκολο
Η υπογραφή των συμβάσεων open door την επόμενη εβδομάδα αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με υψηλές προσδοκίες. Αυτός καθαυτός... ο διαγωνισμός έχει διπλή σημασία: αφενός θα φέρει για πρώτη φορά γεωτρύπανα σε περιοχές της Ελλάδας εκτός του Πρίνου, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της αγοράς έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Αφετέρου θα δώσει το πρώτο πραγματικό στίγμα ύπαρξης πετρελαϊκού συστήματος στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με το κοίτασμα του Κατακόλου. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της διαδικασίας αυτής, αρκεί μόνο να δει κανείς τι έγινε στην Κύπρο: στον πρώτο διαγωνισμό για το οικόπεδο 12 εμφανίστηκε πενιχρός αριθμός ενδιαφερομένων και η ανάθεση στην πιο σοβαρή εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον τη Noble Energy ήταν περίπου μονόδρομος.

Στον αντίποδα όταν η Noble έκανε τη γεώτρηση βρίσκοντας αέριο στο κοίτασμα της Αφροδίτης, ο γύρος παραχωρήσεων που έκανε η Κύπρος έφερε στη Λευκωσία πετρελαϊκούς κολοσσούς, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι νέες παραχωρήσεις να γίνουν με καλύτερους όρους
. Σύμφωνα λοιπόν με τους όρους της σύμβασης στο Κατάκολο θα πρέπει να μπουν γεωτρύπανα που θα κάνουν την επιβεβαιωτική γεώτρηση μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της παραχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα 24 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων και την κύρωσή τους από τη Bουλή, μπορεί να ξεκινήσει να παράγεται πετρέλαιο, δίνοντας θετικό σήμα στη διεθνή αγορά για το γύρο παραχώρησης που εν τω μεταξύ θα έχει ξεκινήσει για την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, στηριζόμενος στα σεισμικά δεδομένα της PGS.

radio936.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ