2014-05-13 04:14:06
Φωτογραφία για Επίσκεψη Joe Biden σε Κύπρο και Ρουμανία
Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος και η δρ Τζιλ Μπάιντεν (σύζυγος του αντιπροέδρου) θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία και την Κύπρο, από τις 20 έως τις 23 Μαΐου 2014, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει με την ηγεσία των δύο χωρών «την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και των αποσταθεροποιητικών ενεργειών στην Ουκρανία». Ο αντιπρόεδρος θα εξετάσει, επίσης, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, την ανάγκη εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών, ιδίως μέσω της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και την προώθηση σταθερής και συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.


Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο αντιπρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τονίσει την «ισχυρή υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών για μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Ο αντιπρόεδρος θα καλέσει όλες τις πλευρές στο νησί να εντείνουν το έργο τους υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν όλοι οι πολίτες στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, για την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Μπασέσκου και τον πρωθυπουργό Πόντα. Επίσης, θα εκφωνήσει λόγο προς τους ηγέτες της ρουμανικής κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας και θα συναντηθεί με Αμερικανούς και Ρουμάνους που συμμετέχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση. Επίσης, σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την «ακλόνητη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, δυνάμει του άρθρου 5 και να εκφράσει την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ρουμανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Θετικές αντιδάσεις απο την κυπριακή κυβέρνηση

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων. Με εξαίρεση το Δημοκρατικό Συναγερμό που σχολίασε ευνοϊκά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν αρνητικά την ενδεχόμενη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ευχήθηκε να υπάρξουν κάποια θετικά βήματα όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με επίκεντρο την Αμμόχωστο, εφόσον πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μπάιντεν. Ευχήθηκε επίσης να κινηθούν τα πράγματα ώστε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές να επιτευχθεί δίκαιη λύση του Κυπριακού. Επίσης είπε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον, μαζί με την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνουν περισσότερη ώθηση στο Κυπριακό. Ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε παράλληλα την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

Επίσης, ο πρόεδρος του μικρότερου κυβερνητικού Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, σχολίασε ότι είναι εμφανέστατο το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί έχουν συμφέροντα από την επίλυση του Κυπριακού και προσέθεσε ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της Κύπρου.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε έκπληξη γιατί κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο, μερικές ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Σημειώνοντας ότι, με βάση όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό για την επίσκεψη, ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτές τις ημέρες. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε επίσης ποιο θα είναι το πρόγραμμα του κ. Μπάιτεν, εάν όντως έρθει στην Κύπρο, αλλά και πώς θα λειτουργήσει. Δήλωσε δε πως το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα μετά την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να προσγειωθεί και να κατανοήσει ότι «οι ευσεβοποθισμοί και οι υποχωρήσεις στο Κυπριακό έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία». Ανέφερε ακόμα ότι οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τεράστιες, αφού, όπως είπε, προετοιμάζεται λύση στη βάση των τετελεσμένων με συν-αυτουργία της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κ. Ομήρου επέρριψε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση για τις προσεγγίσεις των Αμερικανών και σημείωσε πως, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η Κύπρος να εμπιστευθεί την Τουρκία, θα πρέπει προηγουμένως να στραφούν σ’ αυτήν και να την αναγκάσουν να τερματίσει την κατοχή.

Σύγκληση αμέσως του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε το κίνημα των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών για ενημέρωση και καθορισμό των «κόκκινων γραμμών» της κυπριακής ηγεσίας. Οι Οικολόγοι επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν ενημερώνει τα κόμματα, τα οποία, όπως ανέφεραν, πληροφορούνται για τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις από διαρροές στον τουρκοκυπριακό Τύπο.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ