2014-05-13 07:22:04
Φωτογραφία για Εκτεταμένες προσβολές από μύκητες στα σιτηρά της Θεσσαλίας
Σημαντικές είναι το τελευταίο διάστημα οι προσβολές μυκήτων (κατά κύριο λόγο σεπτόριας και σκωρίασης) στις καλλιέργειες σιτηρών (σιτάρι - κριθάρι) στην Π.Ε. Ενότητα Λάρισας Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο γεωπόνοι και παραγωγοί οι προσβολές αυτές θα επηρεάσουν την φετινή παραγωγή αλλά ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο. Οι παραγωγοί όμως εμφανίζονται ανήσυχοι και για ένα ακόμα λόγο. Ως γνωστόν ασθένειες όπως η σεπτόρια και σκωρίαση δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οπότε αν η έκτασή τους είναι μεγάλη θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο για ΠΣΕΑ που όλοι γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι. Μιλώντας για το θέμα με τον κ. Δημήτρη Σταυρίδη, προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας μας αναφέρει:

«Από ότι γνωρίζουμε δεν είναι μόνο σεπτόρια, αλλά επίσης σκωρίαση και άλλοι μύκητες. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πρόβλημα το οποίο το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε αρκετά έντονα. Εμείς θεωρούμε ότι τώρα δεν έχει νόημα να γίνουν ψεκασμοί για όσους ειδικά ξεκινήσουν το αλώνισμα σε 10 – 15 ημέρες. Σε τελική ανάλυση δεν θα υπάρχει οικονομική ωφέλεια».


Μεγαλύτερο πρόβλημα στις όψιμες καλλιέργειες

Και προσθέτει: «Η παραγωγή στην Περιφερειακή Ενότητα σίγουρα θα επηρεασθεί όμως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά σε ποιο βαθμό. Οι όψιμες καλλιέργειες σιτηρών ίσως έχουν λίγο μεγαλύτερο πρόβλημα. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι σε όλη την Π.Ε. Υπάρχουν περιοχές όπως στα Φάρσαλα που είναι πιο “καθαρές” ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων. Αν η προσβολή ήταν πριν από ενάμιση μήνα θα συστήναμε να ψεκάσουν αλλά τώρα λίγο πριν τη συγκομιδή δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος.

Όσον αφορά τα στρέμματα που έχουν προσβληθεί θα μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία τις επόμενες ημέρες αφού υπάρχουν κλιμάκια της ΔΑΟΚ που ελέγχουν τα κτήματα. Συνεχώς πάντως μας αναφέρουν καινούριες περιοχές αφού οι προσβολές εξαπλώνονται. Επίσης προβλήματα υπάρχουν στο Βελεστίνο και στον Αλμυρό».

Δεν έγιναν έγκαιροι ψεκασμοί

Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Σοφολόγη, Προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας (ΠΟΣΓ). Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «υπάρχει όντως πρόβλημα με τις μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες οφείλονται στις καιρικές συνθήκες (υγρασία). Φαίνεται ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει έγκαιροι ψεκασμοί. Αυτό έδειξε ότι και τα σιτηρά χρειάζονται προσοχή και οι γεωργοί μέχρι σήμερα δεν ασχολούνταν τόσο πολύ με την φυτοπροστασία τους σε αυτά τα στάδια. Λόγω των κλιματολογικών αλλαγών όμως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή πλέον.

Για σεπτορίαση κάνει λόγο ο Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπροστασίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Φώτιος Γραβάνης, Ομότιμος Καθηγητής Φυτοπροστασίας, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, κάνει λόγο για Επιδημική εκδήλωση σεπτορίασης (και όχι σκωρίασης) του σιταριού. «Είναι επιδημική η μορφή της. Έχει γίνει πολύ μεγάλος λόγος ότι υπήρχε προσβολή σκωρίασης. Εμείς επισκεφθήκαμε τα σιτηρά και είναι σεπτορίαση. Έχουμε περπατήσει τη περιοχή από το Κιλελέρ, το Νέο Περιβόλι, Χαρά, Σοφό, Καλό Νερό και τον άλλο άξονα από Νίκαια, Ζάππειο μέχρι Χαλκιάδες. Αυτή την στιγμή κάνουμε επεμβάσεις. Επειδή έχει προσβληθεί το φύλλο δεν γεμίζει το στάχυ με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να απειλούνται με ολική καταστροφή», μας αναφέρει ο κ. Γραβάνης. Δείτε εδώ σχετικό κείμενο που δημοσιοποίησε ο Καθηγητής (μαζί με τον συνεργάτη του Δρ. Ι. Βαγγέλα) για το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε στους σιταγρούς της Θεσσαλίας.

Αγρότες

Να σημειωθεί ότι στο πρόβλημα αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Μιλώντας με το μέλος της Ομοσπονδίας, κ. Κώστα Δοξαριώτη, μας τονίζει: «έχουμε μεγάλη προσβολή από σεπτόρια στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Από ότι μας λένε οι γεωπόνοι είναι πρώτη φορά που η προσβολή έχει τέτοια έκταση. Μόνο αν έρθει και το δει κάποιος θα καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς. Από τον ΕΛΓΑ μας είπαν να υποβάλλουμε χαρτιά για αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ.

Για σημαντική έκταση ζημιάς κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο παραγωγός σιτηρών και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι το πρόβλημα συγκεκριμένα μεταξύ Δήμου Κιλελέρ και Φαρσάλων είναι πολύ πιο σοβαρό. Ο ίδιος μας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έκταση αφορά περίπου 20.000 στρέμματα.

Έκτακτα μέτρα ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ με επιστολή του σε ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ για τη σκωρίαση των σιτηρών

Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της του ΕΛΓΑ και του ΥπΑΑΤ, το σοβαρό πρόβλημα της σκωρίασης των σιτηρών ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, σημειώνοντας ότι οι σιτοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά και πρέπει να αποζημιωθούν. Στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο κ. Κομήτσας τονίζει:

«Κύριε Υπουργέ

Τεράστιο πρόβλημα με την ασθένεια της σκωρίασης αντιμετωπίζουν φέτος εκατοντάδες σιτοπαραγωγοί στον Δήμο Κιλελέρ και σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο, αφού η χρονιά ήταν ευνοϊκή για την ανάπτυξη των μυκήτων, που προκαλούν τη συγκεκριμένη ασθένεια, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα σιτηρών να έχουν υποστεί μία άνευ προηγουμένου ζημιά. Οι αγρότες μιλούν για πρωτοφανούς έκτασης, μη αντιμετωπίσιμο φαινόμενο και έχουν περιέλθει σε απόγνωση βλέποντας ότι παρά τους ψεκασμούς που πραγματοποίησαν, η σοδειά τους καταστρέφεται και δε θα έχουν κανένα εισόδημα από τον αλωνισμό των σιτηρών.

Οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ πρέπει να παρέμβουν, άμεσα, προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να βρεθεί η ενδεδειγμένη οδός, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την απώλεια της παραγωγής τους. Επίσης, πρέπει να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του προβλήματος της σκωρίασης και να συμβουλεύσουν τους αγρότες μας για τη διενέργεια των αναγκαίων προληπτικών ψεκασμών στο μέλλον, για να εξαλειφθεί το παθογόνο αίτιο της σκωρίασης και να προληφθούν ζημιές αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης έκτασης κατά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους».
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ