2014-05-13 07:30:06
Φωτογραφία για Πρωταθλήτρια η διαφθορά στα έργα του Μουντιάλ της Βραζιλίας!
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας που ασχολείται και με τα θέματα των εκλογών, οι εταιρίες που ανέλαβαν τα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν συνεισφέρει κατά καιρούς ιλιγγιώδη ποσά στις εκστρατείες των υποψηφίων πολιτικών και προέδρων.

Για παράδειγμα, η κύρια εταιρία που ανέλαβε το στάδιο της Μπραζίλια αύξησε τις δωρεές της κατά 500 χιλιάδες δολάρια στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Οι διασυνδέσεις των κατασκευαστικών εταιριών και των πολιτικών προσθέτουν ανησυχίες ότι οι εργασίες για την κορυφαία διοργάνωση έχουν χρωματιστεί από την διαφθορά. Ακόμη εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο οι πολιτικοί που σχετίζονται με τις κατασκευαστικές μπορούν να ελέγξουν τα συμβόλαια των δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με μόνο τα ¾ των 900 εκατομμυρίων δολαρίων για το στάδιο της Μπραζίλια να έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές, έχουν ξοδευτεί 275 εκατομμύρια με τρόπο αμφιλεγόμενο.


Την ώρα που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δηλώνουν ότι κανένα άτομο ή εταιρία δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφθοράς για τα έργα του Μουντιάλ, είναι σε εξέλιξη αρκετές έρευνες γύρω από την κατανομή των δαπανών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλες οι δαπάνες είναι δικαιολογημένες και πως «κάποιοι θέλουν να χαλάσουν το πάρτι».

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί προέρχονται αποκλειστικά από την φορολογία. Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτικών μηχανισμών, που δημοσιεύει το Associated Press, η μεταφορά προκατ τμημάτων των σταδίων θα κόστιζαν 4.700 δολάρια, όμως εν τέλει κοστολογήθηκαν για 1,5 εκατομμύρια.

Το ατσάλι για τις υποδομές αντιπροσώπευε το 1/5 των συνολικών εξόδων αλλά, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω κακού υπολογισμού προστέθηκαν στις δαπάνες επιπλέον 28 εκατομμύρια.

Η εταιρία που ανέλαβε την παροχή του υλικού είχε συνεισφέρει 73.180 δολάρια σε υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2008. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ήταν πλέον γνωστό σε ποιες πόλεις θα διεξαχθούν οι αγώνες και ποιες τοπικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τα έργα, οι δωρεές της εταιρίας σε πολιτικούς ανήλθε στα 37,1 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που οι δωρεές ήταν νόμιμες, αναμένεται να ακυρωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως αυτό θα χρειαστεί χρόνο και εκτιμάται ότι δεν θα έχει αποφασιστεί πριν την ολοκλήρωση των αγώνων.
left.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ