2014-05-13 19:04:23
Φωτογραφία για Νέα συνάντηση αύριο ΠΙΣ - Άδωνι για τις επισχέσεις & νέα πρόταση
Αύριο στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ αναφορικά με το θέμα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, καθώς από την σημερινή πολύωρη συνάντηση των δύο πλευρών, δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερο.

Η μόνη εξέλιξη που συζητήθηκε με σφοδρή πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκο είναι να μεταφερθεί κωδικός περίπου 40 με 50 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί με επιπλέον πλαφόν, το διάστημα που δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά τα ΠΕΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας στην σημερινή συνάντηση δεν φάνηκε πρόθυμος πάντως να αυξήσει τον προϋπολογισμό των κλινικοεργαστηριακών γιατρών- από τα 328 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα- ενώ επιμένει και στο θέμα της καταβολής του clawback, το οποίο ωστόσο θα είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό, όπως εξηγεί ο κ. Βλασταράκος. Οι γιατροί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, ζητούν ακόμη κάθε εξέταση που εκτελείται να αποζημιώνεται, καθώς και θέσπιση πρωτοκόλλων για την συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων.


Αύριο στις 08.30 το πρωί θα συγκληθεί η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στα γραφεία του Π.Ι.Σ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την Π.Ε.Δ., θα ανακοινωθούν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. για μία ακόμη φορά δήλωσε πως "η αναπλήρωση του ποσού που επιβαρύνθηκαν οι πάροχοι υγείας λόγω των κλειστών εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση, αλλά την οριστική λύση του προβλήματος τη δίνει η αύξηση του προϋπολογισμού, η οποία πρέπει να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ελέγχοντας πάντοτε και βάζοντας τις συνταγογραφικές εκείνες κατευθύνσεις που χρειάζονται για την αποφυγή άσκοπων υπερβολών".

Μετά την συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάναμε τη δεύτερη συνάντηση. Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα σήμερα, καθόσον οι πάροχοι επέμειναν στο αίτημά τους για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Το μόνο το οποίο είναι εφικτό και το αναγνωρίζουμε, είναι να συζητήσουμε το μέτρο που αναλογεί στη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εντός –το τονίζω- του υφισταμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να κάνουν τροποποίηση ως προς αυτό το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί στη συνέχεια.

Για το κομμάτι των ληξιπροθέσμων συμφωνήσαμε να κάνουμε και μια ταχύτερη ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για να παρακολουθούμε τη ροή της αποπληρωμής, ανά εβδομάδα ει δυνατόν και ανά ταμείο, γιατί και η δική μας πολιτική βούληση είναι να πληρωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι έχουμε το τελευταίο ραντεβού. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το κράτος, το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δε μπορούν να περιμένουν περαιτέρω. Ήδη είμαστε εξαιρετικά υπερήμεροι ως προς τους ασφαλισμένους μας».

Εάν η απόφαση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι η επίσχεση, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, και αυτή είναι η οριστική τους θέση, ο ΕΟΠΥΥ αύριο θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου θα πρέπει πια ο κάθε πάροχος να δηλώσει αν συμφωνεί με τις νέες συμβάσεις που ετοιμάζεται να προτείνει ο ΕΟΠΥΥ βάσει των όρων που είπαμε και χθες ή αλλιώς θεωρούμε ότι έχουν καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση, αφού πλέον έχουν παύσει να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας, αποκλείονται από τη διαδικασία των νέων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους παρόχους επιθυμούν να είναι συμβεβλημένοι με αυτόν.

Θα ενημερώσουμε μέχρι αύριο το βράδυ όλους τους ασφαλισμένους μας μέσα από το site του ΕΟΠΥΥ και με επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας ποιοι εκ των παρόχων παραμένουν συμβεβλημένοι και ποιοι όχι. Όσοι επιλέξουν την οδό της καταγγελίας της συμβάσεως δια της επισχέσεως, θέλω να τους παρακαλέσω να αφαιρέσουν άμεσα τις πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι αυτή η λύση που μόλις ανέφερα, πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Προτιμούμε την πολιτισμένη συνεννόηση και θέλω σε αυτό να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γιατί έπαιξε πολύ εποικοδομητικό ρόλο και κυρίως γιατί ανέλαβε ο ΠΙΣ να μας παραδώσει τις κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες τις οποίες θα ακολουθεί από εδώ και μπρος ο ΕΟΠΥΥ και τις οποίες θα αποζημιώνει, αυτές και μόνο αυτές. Θα μας δοθούν με ευθύνη του ΠΙΣ»

Αναφορικά με τις πληρωμές, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ακόμη, ότι «για την πληρωμή του μηνός Φεβρουαρίου, που είναι ο μόνος μήνας που εκκρεμεί ως προς τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ -γιατί όσα ακούγονται περί χρωστούμενων προηγουμένων μηνών, αφορούν στο clawback του 2013 και άρα δεν υπάρχουν χρέη από εκεί- μπορούμε να την κάνουμε μόνο με όσους δεσμευτούν ότι θα υπογράψουν άμεσα σύμβαση με ελεγκτικές εταιρείες, όπως προβλέπει ο νόμος. Και βεβαίως αυτό θα γίνει μόνο σε όσους συνεχίσουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν για αυτά που τους χρωστάμε για το πρώτο πεντάμηνο, με τη λήξη του εξαμήνου, τον καταλογισμό του μηνιαίου clawback και την τελική εκκαθάριση των λογαριασμών. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση και αύριο θα βρεθεί οριστική λύση. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους θέλουν να παραμείνουν συμβεβλημένοι μαζί του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ΠΕΔΥ και τις έξτρα δαπάνες, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να υπολογιστεί αν δούμε τι ποσό εξετάσεων έκαναν τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ το πρώτο τετράμηνο του 2013 και αυτό να καταλογιστεί ως δική μας ευθύνη -του ΕΟΠΥΥ ή του κράτους ή του Υπουργού αν θέλετε- για το 2014 λόγω της μεταρρύθμισης και αυτό το κομμάτι να μπορεί να τροποποιηθεί. Αλλά αυτό είναι ένα κλάσμα αυτών που διεκδικούν. Δεν είναι αυτά τα ποσά τα οποία ακούτε».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/313042-nea-synantisi-ayrio-pis---adoni-gia-tis-episxeseis--nea-protasi#ixzz31c0Ie5sN
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ