2014-05-13 19:04:56
Φωτογραφία για Οι δημοσκοπήσεις, αλήθειες και ψέμματα
Απόστολος Αποστολόπουλος

Οι δημοσκοπήσεις έχουν πια ξεσαλώσει. Ασυγκράτητες, ύποπτες, ανεξέλεγκτες. Ο πανικός του Βενιζέλου διαψεύδει την αισιοδοξία των δημοσκοπήσεων ότι η Ελιά βγάζει ρίζες όπως και η τόσο πια χλωμή «σιγουριά» του Σαμαρά ότι γυρίζουμε σελίδα, η νέα Ελλάδα είναι μπροστά μας κι ας μη τη βλέπουμε, το φταίξιμο είναι δικό μας. Οι δημοσκοπήσεις, λοιπόν, λένε τα δικά τους και τι τις νοιάζει, κάναμε λάθος θα πουν άνετα και ανενδοίαστα, όταν ανοίξουν οι κάλπες.

Το έχουν ξαναπεί στις περασμένες εκλογές, με το ίδιο θράσος. Θα σας πω ένα πραγματικό περιστατικό από τις περασμένες εκλογές, του Μαϊου, όπως το γνωρίζω άριστα. Ο Τσίπρας ενημερώθηκε τον Γενάρη του 12 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε 16% και για να πω την αλήθεια δεν το πίστεψε. Ωστόσο τόσο ακριβώς έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση/πρόβλεψη είχε έρθει από το εξωτερικό, έξη μήνες πριν από τις εκλογές-λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 11 και ο Τσίπρας το πληροφορήθηκε αρχές του 12
. Πασίγνωστος δημοσκόπος υποστήριζε πέρυσι, σε πηγαδάκι πριν από μια ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμικό, ότι αυτό ήταν αδύνατον να έχει συμβεί διότι, έλεγε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε πόντο-πόντο τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές. Έκρυβε την αλήθεια. Πάνω στην κουβέντα του ξέφυγε ότι η ΧΑ μπορεί να κινηθεί στο 15%, όχι εκείνη τη στιγμή (δηλαδή πέρυσι) διευκρίνισε, αλλά αργότερα. Θα δούμε αν πέσει μέσα. Γιατί λέω αυτή την ολότελα πραγματική ιστορία; Επειδή από τα λίγα που ξέρω από δημοσκοπήσεις (εγκατέλειψα κάποιες παρεμφερείς σπουδές στη Γαλλία, το ενδιαφέρον μου ήταν αλλού) υπάρχει η δυνατότητα να διακρίνει ένας ειδικός τις ισχυρές και σταθερές τάσεις μιας κοινωνικής ομάδας και να εκτιμήσει, ανάλογα με τις ικανότητές του και σε συνάφεια με ορισμένους δείκτες, αν αυτές οι τάσεις θα έχουν διάρκεια και πότε θα κορυφωθούν. Με λόγια απλά, οι κοινωνικές ροπές είναι δυνατόν να προβλεφθούν και συνήθως οι κοινωνίες διαμορφώνουν τις τελικές απόψεις τους πολύ πριν από τη στιγμή της ψηφοφορίας, όπως φαίνεται από το αρχικό παράδειγμα. Ισχύει ακόμα και σε εποχές όπου η ρευστότητα φαίνεται να κυριαρχεί. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι απλώς η φωτογραφία της στιγμής, όπως μας λένε. Υποδεικνύουν και τους στόχους που πρέπει να έχει μια πολιτική για να γίνει ελκυστική. Υποδεικνύουν τι πρέπει να τονιστεί και τι όχι ώστε να η πολιτική να προσαρμόζεται στις διαθέσεις της Κοινής Γνώμης. Αν ο προαναφερόμενος δημοσκόπος πέσει μέσα για την ΧΑ τότε θα έχουμε «πρόβλεψη» ένα έτος πριν από το «γεγονός». Και, ας το προσέξουμε, παρά το ότι έχουν συμβεί σωρεία «σημαντικών» πραγμάτων, από τις γνωστές δολοφονίες έως τις φυλακίσεις και την ανακήρυξη της ΧΑ σε εγκληματική οργάνωση. Οι ειδικοί είναι σε θέση να διακρίνουν τι έχει διάρκεια και τι αποτελεί προσωρινή και εφήμερη εντύπωση. Εννοείται ότι η παρακολούθηση της κατάστασης είναι συνεχής και αναθεωρείται διαρκώς. Και ότι η «ψαλίδα» μικραίνει ή μεγαλώνει. Στο τέλος απομένει αδιευκρίνιστη μια ελάχιστη «μάζα» ψηφοφόρων που μερικές φορές κρίνει και το αποτέλεσμα. Τέλος γίνονται και λάθη, οι επιστήμονες πέφτουν κι αυτοί έξω όπως όλοι μας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των αυθαιρεσιών των «επίσημων» δημοσκοπήσεων (που έκαναν τον Ν. Χατζηνικολάου, προς τιμή του, να δηλώσει ότι δεν δημοσιεύει καμία δημοσκόπηση) μπορεί ο καθένας να δηλώσει εξ ίσου αυθαίρετα και άνευ ποινής ότι η Δούρου θα σαρώσει στην Αττική και αυτά περί ντέρμπι με τον Σγουρό είναι παραμύθια. Ή να προβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διακυμάνσεις λόγω των τόσο επιτυχημένων (!) δηλώσεων στελεχών του, θα κινηθεί στη γειτονιά του 35% (ίσως και παραπάνω;) ενώ η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ/Ελιά μπορεί να βλέπουν το 20% με το κιάλι. Αυθαίρετο; Είπαμε: ο καθένας μπορεί να το κάνει το ίδιο ανεύθυνα με όλους τους άλλους και χωρίς κόστος μιας και αυτός τουλάχιστον το κάνει τζάμπα ενώ οι άλλοι πληρώνονται.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ