2014-05-13 19:16:39
Φωτογραφία για Τώρα για την Πάτρα: Το όραμα για την επόμενη πενταετία
ΕΡΓΟ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗ

Όπως βλέπετε ένα όνειρο ετών για την Πάτρα παίρνει σάρκα και οστά, με την αποφασιστική συμβολή και την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής του κ. Γιάννη Δημαρά. Πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά έργο, που -όπως γνωρίζετε- αναμένεται να παραδοθεί στους Πατρινούς σε περίπου 10 μήνες, τον Απρίλιο του 2015. Όμως για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με δάφνες και ροδοπέταλα. Από την αρχή της θητείας μας και με συστηματική εργασία, καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η μελέτη που καρκινοβατούσε για περισσότερο από 10 χρόνια και να εγκριθεί η χρηματοδότησή της, μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτή η δημοτική αρχή επέτυχε να κατασκευάσει ένα έργο, που δεν τα κατάφεραν οι δήμαρχοι από το 1965 μέχρι σήμερα. Το έργο ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του, ενώ η ολοκλήρωση της διάνοιξης θα δώσει τη δυνατότητα της συνολικής αναβάθμισης του κέντρου της Πάτρας, με πολλές νέες πεζοδρομήσεις και -το σημαντικότερο- θα αλλάξει την εικόνα που έχει σήμερα το κέντρο και θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- έργο της Δημοτικής Αρχής του κ. Γιάννη Δημαρά.


ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΙΖΩΝΟΣ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο συνεχίζεται απρόσκοπτα εντός χρονοδιαγράμματος, δύο βασικές αρτηρίες της Πάτρας, η νέα Κανακάρη και η οδός Κορίνθου θα αντιδρομηθούν, ενώ η οδός Μαιζώνος θα πεζοδρομηθεί, αλλάζοντας μια για πάντα την εικόνα του κέντρου της Πάτρας. Προκειμένου να επιτευχτεί άμεσα η αντιδρόμηση και χωρίς καθυστερήσεις, η Δημοτική αρχή έχει μεριμνήσει για τη σύνταξη της μελέτης φωτεινής σηματοδότησης 34 κόμβων των δύο νέων αρτηριών, ούτως ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να δημοπρατηθεί και η κατασκευή του αντίστοιχου έργου. Σκοπός και αυτής της ενέργειας είναι το καλοκαίρι του 2015 να εφαρμοστούν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πεζοδρομήσεις θα υπάρξουν και σε άλλα σημεία της Πάτρας, όπως οι δρόμοι περιμετρικά των Υψηλών Αλωνίων και η οδός Σισίνη, που ενώνει τη συγκεκριμένη πλατεία με το Ρωμαϊκό Ωδείο και την Άνω πόλη. Οι μελέτες και γι’ αυτό το έργο είναι έτοιμες και μπορούν άμεσα να δημοπρατηθούν. Οι αλλαγές που θα φέρουν όλα αυτά τα έργα στην καθημερινότητα των πολιτών, θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Έτσι, ο νοικοκυρεμένος οικονομικά δήμος, θα γίνει ελκυστικότερος και ποιο λειτουργικός για τους δημότες.

33 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ήδη έχει ξεκινήσει το νέο δίκτυο ποδηλατόδρομων της Πάτρας, ένα έργο πνοής που θα καλύψει το σύνολο του δήμου, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στην παραλιακή διαδρομή από το νέο λιμάνι μέχρι το έλος της Αγυιάς. Το συνολικό μήκος του δικτύου των ποδηλατόδρομων εκτείνεται στα 33 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 11 χιλιόμετρα θα λειτουργούν αποκλειστικά ως ποδηλατολωρίδες, ενώ στα υπόλοιπα 22 χιλιόμετρα τα ποδήλατα θα συνυπάρχουν με τα οχήματα. Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου υποδομής, για την ασφαλή κυκλοφορία του ποδηλάτου. Το δίκτυο βασίζεται στον παραλιακό άξονα (έλος Αγυιάς – Ηρώων Πολυτεχνείου – Όθωνος Αμαλίας), ενώ οι άξονες που θα διασχίζουν την κεντρική περιοχή εκτείνονται από το γήπεδο της Παναχαϊκής ως την οδό Παπαφλέσσα. Και οι δύο αυτοί άξονες θα συνδέονται με τα Υψηλά Αλώνια και την περιοχή του Αρχαίου Ωδείου. Μεταξύ άλλων, ποδηλατόδρομοι θα υπάρχουν στις οδούς Παπαφλέσσα, Αράτου και στην οδό Καραϊσκάκη.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Μία από τις πλέον σημαντικές και φιλόδοξες παρεμβάσεις, όμως, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, αποτελεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Ως ενοποίηση νοείται η δημιουργία μιας ζώνης, στην οποία θα αποκατασταθεί η φυσική συνέχεια των διαφόρων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Στόχος η επαφή των πολιτών με την πολιτιστική τους κληρονομιά και η διαμόρφωση μια διαφορετικής άποψης για την Πάτρα. Στις δράσεις του μεγαλόπνοου αυτού έργου περιλαμβάνονται: εργασίες ανάδειξης των μνημείων, αποκατάστασης των όψεων κτηρίων, ανάπλαση πλατειών, κατεδαφίσεις κτισμάτων, το δίκτυο των πεζόδρομων, δενδροφύτευση, νέα φωτιστικά και πολλά άλλα έργα. Αμέσως μετά τη δημιουργία του έργου, η Πάτρα θα έχει τρεις διαφορετικές διαδρομές με τις οποίες θα επιτυγχάνεται η περιήγηση σε όλα τα αξιόλογα μνημεία της πόλης. Η πρώτη διαδρομή θα συνδέει την Άνω με την Κάτω πόλη, μέσω της Γεροκωστοπούλου, η δεύτερη τον μεγάλο περίπατο του ιστορικού κέντρου και η τρίτη περίπατο στο κέντρο που δίνει τη δυνατότητα και για χρήση ποδηλάτου.

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Αυτό είναι το όραμά μας για την πόλη του αύριο, την πόλη που ήδη ξεκινήσαμε να δημιουργούμε και θα ολοκληρώσουμε την επόμενη πενταετία. Για αυτούς τους λόγους θα επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά το βασικό ερώτημα που τίθεται προ των εκλογών. Ποιος είναι αυτός που ξέρει και μπορεί να διοικήσει καλύτερα την πόλη, προς όφελος των δημοτών; Θα πρέπει όλοι μας να διερωτηθούμε σε αυτές τις εκλογές: ποιός είναι αυτός που έχει αποδείξει ότι είναι έντιμος, ποιός είναι αυτός που ξεχρέωσε, νοικοκύρεψε και δίνει νέα πνοή και όραμα στο Δήμο, και τέλος, ποιός συγκρούστηκε με τον κομματισμό και τα συμφέροντα, αντιστεκόμενος στο πελατειακό σύστημα. Φυσικά κι αυτός είναι ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράς και η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Τώρα για την Πάτρα». Γι’ αυτό ζητάμε και πάλι την ψήφο των Πατρινών.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ