2014-05-14 21:52:34
Φωτογραφία για Ουκρανία: «Σφάλμα» στους χειρισμούς της ΕΕ βλέπει ο γερμανός αντικαγκελάριος
O υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αρχηγός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε την Τετάρτη την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες έκαναν λάθος όταν άσκησαν πιέσεις στο Κίεβο να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

«Η ΕΕ με βεβαιότητα διέπραξε ένα σφάλμα [...]. Δεν ήταν πολύ έξυπνο να δώσει την εντύπωση στην Ουκρανία ότι έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία της πρότεινε μια συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε ο Γκάμπριελ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Rheinische Post.

«Όμως αυτό δεν δικαιολογούσε και δεν δικαιολογεί το ότι βύθισαν την χώρα στο χάος», προσέθεσε ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Διευκρίνισε ότι «το κλειδί (για την επίλυση αυτής της κρίσης) το κρατά η Ρωσία, βρίσκεται στα χέρια (του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».


«Πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν συνεχώς νέες εθνικιστικές εστίες. Ο Πούτιν οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του», συνέχισε ο Γκάμπριελ.

Η προσέγγιση που υιοθέτησε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτήν της συντηρητικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αποδώσει την ευθύνη στη Ρωσία για την κλιμάκωση της κρίσης.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ απάντησε ότι τα σχόλια του Γκάμπριελ αποτελούν προσωπικές απόψεις και απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Γερμανία διατηρεί μια «πολύ ενωμένη θέση» στην ουκρανική κρίση, δήλωσε η ίδια, κυρίως για να μειώσει τις εντάσεις με το να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για έναν εθνικό διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε φθάσει στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ΕΕ υπήρξε η βασική υπεύθυνη για την ουκρανική κρίση.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έφυγε ο 19χρονος Stephen Sutton
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Έφυγε" ο 19χρονος Stephen Sutton
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ