2014-08-22 16:56:25
Φωτογραφία για Επιστολή ΙΣΘ προς Υπουργό Υγείας
Θεσσαλονίκη, 22/8/2014 

Αρ. Πρωτ. :4450/Γ 

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη 

Αξιότιμε κύριε Yπουργέ, 

Διανύουμε τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος λόγω υποχρηματοδότησης αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σκοπό της ύπαρξης του. 

Διαχρονικά οι πληρωμές καθυστερούν λόγω ανεπάρκειας πόρων και επιπλέον έχουν επιβληθεί οι εκ των υστέρων αναγκαστικές εκπτώσεις των παρόχων, οι οποίες βαφτίζονται με τους ξενικούς όρους clawback και rebate. 

Γύρω από την κατανομή των ανεπαρκών πόρων του ΕΟΠΥΥ οι διάφοροι πάροχοι ασκούν την επιρροή τους με σκοπό να αποσπάσουν κατά προτεραιότητα μικρότερα ή μεγαλύτερα μερίδια και το Υπουργείο Υγείας όπως και ο Οργανισμός βρίσκονται εκόντες ή άκοντες να διαδραματίζουν διαιτητικό ρόλο. Οι πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις της 18/8, μέσω μικρών αλλά κρίσιμων αλλαγών της τελευταίας στιγμής, απέχουν πολύ από όσα συζητούνταν και ακόμα περισσότερο από τα αναγκαία για την διαχείριση των ανεπαρκών πόρων του οργανισμού.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται εκ των υστέρων αναγκαστικές εκπτώσεις επί των παρόχων (clawback, rebate) και θεωρούμε ως μοναδική λύση τη θέσπιση ατομικού πλαφόν ανά ασφαλισμένο ανάλογο με την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία του καθώς και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Γνωρίζοντας ότι ο δρόμος για τη δημιουργία αυτών εκ του μηδενός είναι χρονικά μακρύς, από το 2012 είχαμε προτείνει την υιοθέτηση πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προς την κατεύθυνση αυτή σας ζητούμε να αρχίσετε διάλογο σε νέα υγιή βάση στον οποίο δεσμευόμαστε να συμμετάσχουμε ώστε να διευθετηθεί με τρόπο επιστημονικό, ηθικό και ορθολογικό η κατανομή των ανεπαρκών πόρων του οργανισμού. 

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Dr. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος               Νίτσας Νικόλαος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το σπορ Honda CR-Z αποκτά 200 ίππους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το σπορ Honda CR-Z αποκτά 200 ίππους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ