2014-08-25 18:02:09
Φωτογραφία για Πώς συνδέεται η άνοια με τη ζάχαρη
Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να βλάψει πέρα από τη… ζυγαριά σας και τον εγκέφαλο Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, όμως μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι και να έχουν πιο εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου.

Μια ομάδα ερευνητών από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου ανακάλυψαν ότι όταν κανείς τρώει πολύ ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες βλάπτει όχι μόνο τη φυσική δομή του εγκεφάλου αλλά και τη λειτουργία του.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με τη χειροτέρευση της μνήμης στους υγιείς ενήλικες και πως δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στην άνοια.

Η νέα αυτή έρευνα συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ο διαβήτης –που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American.


Οι ειδικοί επίσης έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με μικρότερο ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που μας βοηθά να θυμόμαστε διάφορα γεγονότα και πληροφορίες.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 141 υγιείς ενήλικες, χωρίς σημάδια εμφάνισης διαβήτης, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα τεστ μνήμης.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν ακόμη και σε μαγνητική τομογραφία, για να εξεταστεί η δομή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλό τους.

Σύμφωνα με τη νευρολόγο Agnes Flöel, η οποία ήταν μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, «τα αποτελέσματα της έρευνας παρέχουν επιπλέον στοιχεία ότι η γλυκόζη μπορεί να συμβάλει άμεσα στην ατροφία του ιππόκαμπου». Ωστόσο, όπως επισήμανε η ίδια απαιτείται να γίνου περαιτέρω μελέτες καθώς στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη έρευνα δε μπορεί να επιβεβαιώσει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της κατανάλωσης πολλής ζάχαρης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ