2014-11-06 23:41:08
Φωτογραφία για Απ. Κακλαμάνης: Πρόταση φορολόγησης καταθέσεων που δεν έχουν φορολογηθεί νομίμως
Ουδείς προσήλθε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στη συζήτηση της πρότασης του πρώην Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Β΄ Αθήνας ΠΑΣΟΚ, κ. Απόστολου Κακλαμάνη να επιβληθεί ειδικός φόρος στα... ποσά καταθέσεων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που δεν έχουν νομίμως φορολογηθεί. Μιλώντας επί της προτάσεως αυτής, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε τα εξής:

«Όλοι γνωρίζουμε -και η Κυβέρνηση ασφαλώς- ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα του ελληνικού λαού. Αυτό το γνωρίζουν και οι δανειστές μας. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, εμπειρογνώμονες της Τρόικα θα ελέγχουν ακριβώς την καθίζηση των εισπράξεων φορολογικών εσόδων.

Κατέθεσα μια πρόταση από διμήνου να επιβληθεί ειδικός φόρος στα ποσά καταθέσεων, που δεν είχαν νομίμως φορολογηθεί. Είναι η τέταρτη φορά που επανέρχομαι. Πράγματι σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών θα ταξίδευε στις Βρυξέλλες. Το κατανοώ. Όμως, τις δυο προηγούμενες φορές ήταν εδώ. Επίσης, γνωρίζετε –και γνωρίζουμε- ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει και Αναπληρωτή Υπουργό και Υφυπουργό, αρμόδιο μάλιστα για την φορολογία και για τις φορολογικές υπηρεσίες.


Η Κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει διαμορφώσει άποψη επί της προτάσεως μου, η οποία θα μπορούσε και εγγράφως να γνωστοποιηθεί στη Βουλή. Είναι γεγονός ότι λαμβάνονται και «βάρβαρα» μέτρα για είσπραξη των δημοσίων εσόδων και αναγκάζονται μικροκαταθέτες να αποσύρουν καταθέσεις πάνω από 1.500 ευρώ από τις τράπεζες για να μην κατασχεθούν. Αυτό επηρεάζει προφανώς και την περίφημη ρευστότητα που ζητάμε από τις τράπεζες για την αγορά. Έχουμε διαφορά δισεκατομμύρια, δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ - όπως προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, τα οποία έχω καταθέσει - μεταξύ δηλωθέντων προς φορολόγηση εισοδημάτων και καταθέσεων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Οι διαδικασίες ελέγχου ενός προς έναν των υπόχρεων είναι ατελέσφορες. Όπως μου είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ με τη διαδικασία αυτή, θα θέλουμε εκατό πενήντα χρόνια για όλους. Προφανώς, στους καταθέτες του εξωτερικού που, μόλις άρχισε η κρίση έσπευσαν να στείλουν έξω τα πολλά λεφτά τους, υπάρχουν και «χρυσοκάνθαροι» που είναι γνωστοί. Και είναι απαράδεκτο όταν η Κυβέρνηση συνεχώς αποφασίζει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, να μην απαντά επί μίας συγκεκριμένης προτάσεως».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ