2014-11-07 15:12:37
Φωτογραφία για Σαμαράς: Προπύργια σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου πέρασε στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μετά την συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την συζήτηση και την συνεργασία για τα θέματα της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και συμφώνησαν σε θέματα που αφορούν στον συντονισμό ενάντια στην τουρκική προκλητική αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού. «Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης την οποία βέβαια δεν προκαλέσαμε εμείς. Τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αναίτιες προκλήσεις δεν βοηθούν κανέναν. Οι υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ ανήκουν στην Κύπρο και μετά τα έσοδα θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Κύπρου. Εμείς αναζητούμε μια λύση στη λογική ενός ευρωπαικού κράτους» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.


Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι «Είμαστε μαζί με την Κύπρο. Υποστηρίζουμε τον κύπριο Πρόεδρο στην αναστολή των ενταξιακών ευρωπαικών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις. Υπάρχει ενότητα Ελλάδας- Κύπρου». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα αναθερήσει την στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για την λύση και όχι  ως πρόσχημα.  Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Κύπρο και ζητάμε σεβασμό προς την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Η Ελλάδα δεν παραδέχεται την παράνομη κατοχή του νησιού».

Σαμαράς: Βγαίνουμε από τα μνημόνια

Σχετικά με το χθεσινό Eurogroup και την μετά μνημονίων εποχή, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «Περάσαμε δύσκολα. Το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος, το 2013 η Κύπρος βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και σήμερα και οι δύο είμαστε προπύργια σταθερότητας». Πιστεύω ότι σύντομα η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και την εποχή των μνημονίων, ανέφερε. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα επιμείνει «στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζοντας πως βγαίνουμε ισχυρότεροι από την κρίση.

Σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «Αν ανακοπεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, το καταλαβαίνει ο καθένας -μην έχετε αμφιβολία- ότι αν βγαίναμε από αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σοβαρότητας και της εξυγίανσης, τότε επόμενο είναι να επιστρέψεις σε μνημόνια, να μπεις στη διαδικασία της επαιτείας, της απομόνωσης της χώρας, της αίσθησης αδυναμίας της χώρας παγκοσμίως. Γιατί οι πάντες γράφουν γι' αυτό. Γράφανε πριν, τώρα θα γράφουν δύο φορές, γιατί έχουμε φάει τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά. Αν επιστρέψουμε στον γάιδαρο θα είναι τραγικό. Και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα είχε φοβερές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα.

Δηλαδή η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Φανταστείτε τώρα η Ελλάδα να επιστρέψει στα ιλιγγιώδη ελλείμματα, την ανάγκη πρόσθετου δανεισμού, σε ανεξέλεγκτο χρέος. Εκεί που γίναμε προπύργιο σταθερότητας, να γίνουμε ο αδύναμος κρίκος ξανά, σε μια αποσταθεροποιημένη πλέον Μέση Ανατολή. Και, επομένως, ο καθένας αυτό να το σκεφτεί από μόνος του, ποια Ελλάδα θέλει. Την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία. Και πότε η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή; Νομίζω η απόφαση και η απάντηση είναι για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά».

Η υποστήριξη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο συνοδεύτηκε από κοινή άσκηση κυπριακών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον χερσαίο και εναέριο χώρο της Κύπρου για πρώτη φορά από το 1996.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Προέδρους των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Βουλή των Αντιπροσώπων και μεταβαίνει στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Στις 16.10 θα αναχωρήσει για Κάιρο, για την τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι. 

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr/post/397114/samaras-eimaste-dipla-sthn-kypro-na-sebastei-h-toyrkia-thn-aoz
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο γελοίος Λοβέρδος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο γελοίος Λοβέρδος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ